Verticaal zoeken in Excel doe je met Vlookup

Verticaal zoeken in Excel doe je met Vlookup Artikel
1185

Zoek met Vlookup naar waarden over kolommen heen.

De VLOOKUP of VERT.ZOEKEN-functionaliteit is een van de populairste functies binnen Excel. Je kan er automatisch gegevens mee aanvullen, maar ze ook vergelijken en controleren. Of checken welke informatie niet overeenkomt.

Bij het invullen van de verschillende functieargumenten van de Vlookup, gaat er te weinig aandacht naar het vierde veld waar je ‘true’ (waar) of ‘false’ (onwaar) ingeeft. Dit onderscheid is nochtans nuttig en verdient zeker zijn aandacht.

Wanneer je ‘true’ invult, zoekt Vlookup naar de exacte waarde in de brontabel. Als deze niet bestaat, zal een aanverwante waarde gebruikt worden, op voorwaarde dat de brontabel met de te zoeken waarde, oplopend gesorteerd is!

In onderstaand voorbeeld zie je dat met ‘true’ de verkeerde gemeenten ingevuld staan, terwijl je met ‘false’ duidelijk kan zien dat er voor bepaalde postcodes geen gemeenten zijn omdat deze postcodes fout zijn.

 

 

Als je wilt dat de gemeenten toch worden ingevuld zoals in de linker tabel, dan is de waarde in het vierde veld ‘True’ van de Vlookup nuttig, maar zet dan wel de postcodes in de bronlijst alfabetisch oplopend!In de linker tabel werden de gemeenten ingevuld, niettegenstaande er eigenlijk verkeerde postcodes werden gebruikt. In de rechter tabel werden er bij de onbestaande postcodes geen gemeenten ingevuld dankzij de waarde ‘False’ in het vierde veld van de Vlookup!

Houd er bovendien rekening mee dat de waarden via de functie ‘True’ tot op het einde doorlopen worden, wat betekent dat als er voor een bepaalde postcode meerdere gemeenten bestaan, Vlookup de laatste uit de lijst zal gebruiken als deze oplopend gesorteerd staat. Met ‘False’ gebruikt Vlookup de eerste gemeente die overeenkomt met de gezochte code. Vandaar het verschil bij code 9620.

 

Bron: Xylos

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments