Vlotter netwerken kan je leren

Vlotter netwerken kan je leren Artikel
524

Netwerken zijn van alle tijden en plaatsen. Succesvolle professionals vallen steeds terug op een stevig netwerk dat hen in staat stelt om de juiste informatie te verzamelen of hulp in te roepen. Onbekenden aanspreken is niet evident, maar wel noodzakelijk om je netwerk uit te breiden.

Een assistant die over een uitgebreid netwerk beschikt binnen en buiten het bedrijf, verhoogt flink zijn/haar professionele waarde en (carrière)opportuniteiten. Niet enkel de kwaliteit van je werk telt, maar ook je reputatie. En die moet je verdienen.

Hoe overwin je je angst om onbekenden aan te spreken?

Mensen voelen zich vaak ongemakkelijk om gesprekken te starten met personen die ze niet kennen. Ze vermijden netwerkevenementen uit angst om een kamer vol vreemden binnen te wandelen. Uit vrees om niet te weten wat te zeggen of omdat ze denken dat ze niet goed genoeg zijn en dus afgewezen zullen worden. Mocht dit ook voor jou het geval zijn, wees dan gerust: je bent niet de enige! Maar je kan er wel aan werken.

Enkele tips & tricks om efficiënter te netwerken

 • Ga naar een netwerkevent met de idee dat je door een goede vriend vergezeld wordt en je er nieuwe vrienden zal ontmoeten. Je zal rustiger zijn.
 • Bereid je voor door op basis van de aanwezigheidslijst te bepalen wie interessant is om te ontmoeten. Zoek hen op en stel jezelf voor. Of vraag aan een wederzijdse kennis om je voor te stellen. Maar ook omgekeerd, help anderen elkaar te ontmoeten.
 • Richt je tot personen die wat verloren lijken. Zij zullen je contact weten te waarderen.
 • Bepaal voor jezelf een doel en blijf tot je het beoogde aantal contacten hebt ontmoet. Begin met slechts een of twee personen per event en verhoog dit aantal tot vijf of zes contacten naarmate je zelfvertrouwen groeit.
 • Als je mensen ontmoet, zeg dan eerst jouw naam en vraag daarna de hunne. Onthoud hem en gebruik hem regelmatig correct.
 • Een gesprek verloopt vlotter als je praat over gemeenschappelijke onderwerpen. Denk hier vooraf over na. Bijvoorbeeld, wat zijn je verwachtingen i.v.m. de vergadering, hoe lang werk je voor het bedrijf of wat is jouw rol? …
 • Netwerk niet zittend, maar sta rechtop.
 • Focus je eerst op hoe je de anderen kan helpen. Stel hiertoe niet-bedreigende vragen over henzelf en hun business.
 • Strooi je visitekaartjes niet in het rond. Als je een interessant contact legt, houd dan het kaartje bij.
 • Vooral mannen hechten belang aan het status van hun gesprekspartners. Verlies hun echtgenoten niet uit het oog. Deze hebben vaak meer macht en invloed dan vermoed.
 • Bouw een reden in om na het gesprek, dit eerste contact op te volgen.
 • Geniet van het netwerken.

Assistants hechten veel belang aan hun contacten. Hoe start jij een gesprek met onbekenden? Welke tips zouden je collega-assistants kunnen helpen om het ijs te breken? Lees zeker ‘Overwin je angst voor koude prospectie’ i.v.m. commerciële contacten.

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments