Voorkom lastminutestress

Voorkom lastminutestress Artikel
1194

Neem maatregelen om ontspannen op vakantie te vertrekken.

Druk, druk, druk - tot de allerlaatste minuten voor je met vakantie vertrekt?
 

Doe jezelf en je collega's een plezier, en neem maatregelen om ontspannen te vertrekken.

Lieg (een beetje).
Communiceer niet aan iedereen je reële vertrekdatum maar wek de indruk dat je een dag eerder weg zal zijn. Voorkom afspraken op je laatste werkdag, zeker buitenshuis. Een laatste werkdag in relatieve rust is nuttig om de papierwinkel op je bureau op te ruimen en om goede afspraken te maken met wie jouw taken overneemt.

Laat het werk niet op een hoop komen.
Anders riskeer je overuren, rest er geen tijd om je bagage in normale omstandigheden te maken en vertrek je als één bundel stress. Spring de laatste week zuinig om met je tijd (is je aanwezigheid op die vergadering absoluut nodig?) en laat je niet afleiden. Ga er elke dag hard tegenaan en geef zoveel mogelijk klussen door aan collega's.

Doe éérst wat belangrijk is.
(Ja, dit is een moeilijke.) Onderdruk de neiging om de lastigste taken voor je uit te schuiven. En beperk de onderbrekingen, bijv. door je e-mailprogramma zo te regelen dat het slechts één keer per uur nieuwe post ophaalt.

Brief je collega's.
Hangende kwesties? Een levering die absoluut moet opgevolgd worden? Zorg dat je medewerkers niet geconfronteerd worden met een probleem waarover ze niet gebrieft werden. Het is een kwestie van respect voor mekaar. Geef eventueel aan belangrijke externe contacten de naam van de collega die jou vervangt.

Maak afspraken over je bereikbaarheid.
Misschien vervul je een sleutelfunctie en kan het gebeuren dat men je tijdens je vakantie nodig heeft. Zeg dan hoe men jou kan contacteren. Beslis bijv. dat je elke dag één keer je voicemail zal beluisteren, maar maak duidelijk dat men je niet moet opbellen voor routinezaken.

Neem geen dossiers mee in je hoofd. Laat je laptop en je elektronische agenda thuis en blijf uit de buurt van alles wat op een internetcomputer gelijkt.

Bron: VDAB

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments