Wat doe je als straks de stroom uitvalt?

Wat doe je als straks de stroom uitvalt? Artikel
853

Of de stroomafschakeling nu gebeurt of niet, het is slim om een noodplan op te stellen. Zo ben je goed voorbereid.

Ben jij voorbereid op een stroomafschakeling?

Sinds een paar maanden speculeren de media over een stroomtekort. Er liggen stroomafschakelplannen voor, maar niemand weet of ze nodig zijn. Toch is het slim om een noodplan voor je bedrijf op te stellen. Maak een inventarisatie van wat kan en zal gebeuren bij een afschakeling, beschrijf de gevolgen ervan en kijk welke maatregelen je kunt nemen. Zo ben je goed voorbereid – ook bij gewone stroomuitval.

1. Inventarisatie:

 • Check het afschakelplan voor de straat waarin je bedrijf zich bevindt. Dat vind je op de FOD Economie-site. Let op! De stroom in je bedrijf komt niet elke dag vanuit dezelfde cabine of vertreklijn. Je weet dus niet met 100% zekerheid of jouw bedrijf tijdens een afschakeling stroom krijgt of niet.

 • Breng essentiële activiteiten in kaart. Maak een onderscheid tussen activiteiten die essentieel en minder essentieel zijn om de kernactiviteit van je bedrijf gaande te houden zonder productie- en kwaliteitsverlies. De processen die ‘bijzaak’ zijn, schakel je bij stroompanne uit om een eventuele overbelasting van de noodstroomgenerator te vermijden.

2. Gevolgen

 • Hoe zit het met de verzekering? Ben je verzekerd tegen schade door een stroomuitval? Kijk na welke voorwaarden daaraan verbonden zijn. Ga na of de verzekering tegen stroompannes alleen geldt in het geval ze onverwacht optreden? En check of je verzekerd bent tegen schade aan de machines bij het herinschakelen van de stroom na een panne?
 • Zet een veiligheidsplan op punt. Door een stroomstoring zou de veiligheid van de medewerkers in het gedrang kunnen komen, bijvoorbeeld door automatische poorten die plots niet meer open gaan. Kijk of je noodplannen op punt staan en zorg dat iedereen weet wat te doen.
 • Loon medewerkers. Bij een stroompanne hebben werknemers recht op gewaarborgd loon. Ze mogen niet naar huis gaan zonder toestemming van de werkgever, maar moeten wel alternatieve prestaties kunnen leveren. Maak preventief goede afspraken en zorg dat die helder zijn voor iedereen. Het is voorlopig nog niet zeker of RVA de stroomafschakeling als tijdelijke werkloosheid wegens overmacht beschouwt.

3. Maatregelen

 • Voorzie een noodstroomgenerator die voldoende vermogen levert om de belangrijkste bedrijfsactiviteiten van energie te voorzien. Je bespreekt dit best eerst met de distributienetbeheerder, de automatisatie-installateur en de elektriciteitsleverancier. Besef wel dat een stroomgenerator voor een gemiddelde kmo al gauw € 20.000 kost. Overweeg je deze investering? Laat de generator in elk geval door een vakman installeren. Zorg ook dat je voldoende brandstof kunt stockeren.
 • Beperk het stroomverbruik nu al tot een minimum.
  • Doof nu systematisch al alle lichten – ook tijdens de werkuren,
  • Beperk het sluimerverbruik van toestellen: zet na de kantooruren alle apparaten volledig uit. Doe dat ook met toestellen die overdag niet gebruikt worden.
  • Verlaag de temperatuur in de kantoor- of werkruimtes tot maximum 19 à 20 °C overdag, en tot 16 °C na de werkuren.
  • Sluit ramen en deuren om de warmte binnen te houden.

 

Mogelijk vind je dit ook interessant

Tien tips voor een groener kantoor
Wat je moet weten over Eerste Hulp op het werk
Tien weetjes over groene bureaus

 

 

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments