Wat en hoe: sponsoring

Wat en hoe: sponsoring Artikel
0

Als assistant ontvang je regelmatig aanvragen tot sponsoring. Niet alle aanvragen passen binnen de strategie van je bedrijf.

Als assistant ontvang je regelmatig aanvragen tot sponsoring. Niet alle aanvragen passen binnen de strategie van je bedrijf. Wat omvat het begrip ‘sponsoring’ nu precies? We bekijken deze zakelijke overeenkomst van dichterbij en geven een aantal afwegingen op een rijtje.

In tijden waarin klassieke advertenties plaats ruimen voor andere vormen van publiciteit en visibiliteit, verdient sponsoring zeker zijn plaats. In België doen 59% van de bedrijven aan sponsoring, waarbij sportsponsoring het populairst is. Daarna volgen humanitaire acties, educatieve projecten en cultuur.

Sponsoring is een zakelijke overeenkomst waarbij een sponsor middelen ter beschikking stelt en hiervoor zaken of diensten in ruil krijgt van de gesponsorde. Het is belangrijk dat je als sponsor afweegt of het object van de sponsoring wel degelijk past bij de kernwaarden van je organisatie en of je de juiste doelgroep(en) bereikt.

Enkele redenen om als bedrijf te sponsoren:

  • sponsoring toont je maatschappelijke betrokkenheid,
  • sponsoring verhoogt je naamsbekendheid en verbetert je bedrijfsimago (het imago van de gesponsorde straalt af op je onderneming),
  • sponsoring versterkt je concurrentiepositie,
  • sponsoring vergroot de betrokkenheid van je eigen medewerkers doordat je de ‘company pride’ stimuleert,
  • sponsoring creëert een ontmoetingsplaats met (mogelijke) klanten of stakeholders.

Niets dan positiefs, zou je denken. Maar sponsoring kent ook enkele nadelen.

  • Het is moeilijk om het juiste rendement van je sponsoring te meten bij je doelgroep.
  • Je bent steeds afhankelijk van de manier van werken van de gesponsorde. Als zij de organisatie niet professioneel aanpakken, kan je investering een maat voor niets zijn geweest.

Sponsoring is niet hetzelfde als fundraising of donaties

  • Bij fundraising wordt een actie ondernomen om geld te verzamelen voor een welbepaald sociaal of cultureel doel. Er zijn verschillende schenkers die een rol spelen en dit kunnen zowel bedrijven zijn als particulieren.
  • Een donatie is een gift aan een organisatie zonder dat er iets tegenover staat. Je kan als bedrijf specifieke activiteiten binnen je vakgebied ondersteunen of aan de buitenwereld tonen dat je je maatschappelijk engageert. Dergelijke initiatieven kunnen in de verf worden gezet in een bedrijfsbrochure, het jaarverslag of op de corporate website.

Wil je verder aan de slag om een sponsorcontract op te stellen, lees dan zeker ook het artikel ‘Leid je sponsoring in goede banen’.

Waarom doet jouw bedrijf aan sponsoring? En wat heb jij eruit geleerd?

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments