Wat is de 360 gradenfeedbackmethode?

Wat is de 360 gradenfeedbackmethode? Artikel
0

Zal jij dit jaar een 360 gradenevaluatiegesprek krijgen? Wat is dat nu eigenlijk? We Assist You geeft meer tekst en uitleg.

Oorspronkelijk werd de 360 gradenfeedbackmethode vooral gebruikt voor het hoger management. Een goede zaak, want dankzij deze methodiek geven ook de werknemers van een leidinggevende hun feedback over hem of haar. Ondertussen werd dit evaluatiemodel verder uitgebreid naar de andere hiërarchische niveaus.
Concreet betekent dit dat de leidinggevende niet de enige is die een werknemer evalueert. Ook de collega’s van hetzelfde niveau, de eventuele medewerkers en zelfs de interne en externe leveranciers of klanten worden aangesproken voor de evaluatie. Evenzeer als projectleiders van de teams waar hij of zij deel van uitmaakt of eventuele mentors.
En uiteraard evalueert ook de werknemer zichzelf.

Het gedrag wordt beoordeeld, niet de competenties

De 360 gradenmethode heeft tot doel om een schets te geven van het gedrag van de persoon en hoe deze door zijn omgeving wordt gezien. Het gaat dus niet om een evaluatie van zijn competenties of vaardigheden, maar wel van het waargenomen gedrag. De resultaten vormen vervolgens het aanknooppunt voor het evaluatiegesprek en maken de beoordeelde bewust van eventueel aan te passen attituden. 

In welke opzichten kan een 360 gradenfeedback een impact hebben?

 1. Het werk op zich
  Door de auto-evaluatie te vergelijken met de feedback van anderen, kan problematisch gedrag blootgelegd worden. De geëvalueerde stelt immers zwart op wit vast hoe hij/zij door de anderen gezien wordt. Hierdoor zal hij/zij een aantal aspecten kunnen veranderen. En is dit dus het ideale uitgangspunt om gedrag te laten evolueren.
   
 2. De eenduidigheid en meetbaarheid
  Objectieve feiten worden op een cijfermatige wijze uitgedrukt aan de hand van gemiddelden. Zo kunnen gevoeligheden aangekaart worden. Dankzij dit gesprek op basis van concrete cijfers, zal de geëvalueerde de feiten gemakkelijker aanvaarden.
   
 3. Gedragspatronen binnen het bedrijf
  De richtlijnen die voortvloeien uit regelmatige evaluaties kunnen model staan voor het gedrag, de attitudes en waarden die de organisatie nastreeft.
   
 4. Een persoonlijk ontwikkelingsplan
  Houd er rekening mee dat voor sommige werknemers een 360 gradenevaluatie moeilijk te aanvaarden kan zijn. Een medewerker die via diverse professionele relaties op een specifiek negatief gedrag gewezen wordt, heeft immers enige maturiteit nodig om deze feedback als een opportuniteit tot ontwikkeling te beschouwen.  
 
Interessant ?
Lees dan zeker ook deze artikels:
 
 

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments