Wat is het verschil tussen werkdruk, stress en burn-out?

Wat is het verschil tussen werkdruk, stress en burn-out? Artikel
0

Werkdruk

Als men aan stress op het werk denkt, denkt men vaak aan ‘te druk’. Er moet teveel gedaan worden in te weinig tijd. Werkdruk staat voor een bepaalde hoeveelheid werk die binnen een bepaalde tijd moet worden afgerond. Meer zelfs, werk dat goed moet gedaan worden binnen die bepaalde tijd. Een gezonde dosis werkdruk zorgt voor gezonde stress, met andere woorden: je hebt geen tijd teveel. Maar als je teveel werk krijgt, voor een te korte tijdsspanne, kunnen we spreken van een hoge werkdruk. Deze laatste leidt tot stress en, wanneer deze lang aanhoudt en niet correct wordt aangepakt kan dat in de slechtste gevallen leiden tot een burn-out. Een van de mogelijke oorzaken van een te hoge werkdruk is een slechte organisatie van het werk binnen een onderneming in de ruime zin.

Stress

Met (werk)stress omschrijven we stress ontstaan op/door het werk. Deze wordt ook veroorzaakt door een slechte werk-/privébalans of door een te hoge werkdruk.  Het is een term geleend uit de bouwkunde, die aangeeft hoeveel druk er kan worden uitgeoefend zonder schade te berokkenen. Stress is dus niet per definitie ongezond, en vaak zelf een vereiste om goed te kunnen functioneren. Stress zal zich nooit uiten in één bepaald symptoom. Het is afhankelijk van persoon tot persoon hoe je lichaam op stress reageert. De ongemakken kunnen zelf van dag tot dag verschillen. Bij stress zal je lichaam reageren door extra hormonen, zoals adrenaline, aan te maken. Dit heeft gevolgen voor je hartslag, bloeddruk, stofwisseling en fysieke prestaties. Word je te vaak aan deze hormonen blootgesteld door bijvoorbeeld een overdosis stress, dan kan het ziektes veroorzaken.

Burn-out

Een burn-out is eigenlijk het gevolg als je niets doet aan langdurige, ongezonde stress. Met andere woorden: langdurige, chronische overbelasting. De meeste burn-outs komen voor bij mensen die doorzetten, perfectionistische neigingen hebben en zich niet willen laten kennen. De klachten worden langzaam maar zeker erger, en je bent je er niet van bewust dat je je eigen lichaam aan het kapotmaken bent. Alledaagse dingen worden moeilijker en gaan je ook meer en meer tegensteken. Je bent geestelijk en lichamelijk uitgeput. Uiteindelijk is er een (meestal klein) ding dat de bom doet barsten en dan ben je letterlijk opgebrand (“burn-out”). Een burn-out uit zich in ernstige lichamelijke en geestelijke vermoeidheid. Rust en tijd alleen zijn niet voldoende voor herstel. Hulp, behandeling en verandering zijn nodig.

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments