Wat is het voordeel van een bedrijfswagen?

Wat is het voordeel van een bedrijfswagen? Artikel
0

Waarom een bedrijfswagen meer zegt dan opslag.

Bijna 200.000 werknemers rijden in ons land met een bedrijfswagen. Het is een groot voordeel voor zowel de werkgever als de werknemer. Wij zetten de voordelen en fiscale aspecten even op een rijtje.

Financiële voordeel

Een bedrijfswagen levert heel wat voordelen op. Naast het gebruiksgemak bespaar je een aardige som geld, hoef je je geen zorgen meer te maken om onderhoud, verzekering en/of herstellingen. Bovendien krijg je er vaak nog een tankkaart bovenop en rij je om de 3 à 4 jaar met een splinternieuwe wagen. Alles samengeteld bespaar je dus een behoorlijke som geld.

Voor de werkgever heeft een bedrijfswagen ook zo zijn voordelen. Het is in vele gevallen namelijk goedkoper dan een bruttoloonsverhoging. Dit is grotendeels verklaarbaar door het feit dat de leasingkosten voor het bedrijf grotendeels fiscaal aftrekbaar zijn. Ter illustratie: Als je werkgever je opslag aanbiedt van 500 € (het gemiddelde leasingbedrag van een wagen), dan betaal je hierop belastingen, RSZ, etc. Je werkgever betaalt daarbovenop ook nog eens patronale bijdragen. Netto blijft van die 500 € niet veel meer over. Ook voor je baas is een dergelijke opslag een heel stuk duurder dan louter 500 €.

Ook het feit dat werknemers extra gemotiveerd zijn als ze een bedrijfswagen krijgen is voordelig voor de werkgever.

Jouw bijdrage

Natuurlijk betaal je ook een persoonlijke bijdrage voor de kilometers die je aflegt bij privégebruik, ook voordeel Van Alle Aard (VAA) genoemd. Deze kost is afhankelijk van je woonplaats. Woon je op minder dan 25km van je job, dan zal je ongeveer 5000 km per jaar voor privédoeleinden rijden. Woon je verder dan 25km van je werk? Dan ligt dat bedrag op 7500km per jaar. Deze forfaitaire kilometeraantallen omvatten de woon-werkverplaatsingen en de eigenlijke privé-verplaatsingen.

Om het belastbaar voordeel te berekenen, moet het aantal forfaitaire kilometers vermenigvuldigd worden met het aantal fiscale PK van de wagen (afhankelijk van de fiscale PK (op wagenfiche) van de wagen). Het bedrag dat je bekomt, is je “voordeel in natura” of VAA. Hierop betaal je belastingen. Deze gaan op maandelijkse basis van je loon en staan eveneens op je loonfiche. Zo weet de fiscus hoeveel je voor je wagen betaalt, en zie je ook dat je nettoloon iets hoger is.

Volg deze link om alles te weten over de maatregelen voor bedrijfswagens. 

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments