Wat zijn de eventtrends anno 2018?

Wat zijn de eventtrends anno 2018? Artikel
1211

Het najaar is bij uitstek het seizoen voor events. Tot het einde van dit jaar worden in Nederland en België al zo’n 6000 openbare evenementen georganiseerd (bron: Eventbrite.nl). Dan hebben we de besloten evenementen die bedrijven organiseren buiten beschouwing gelaten.

Als assistant heb je hier waarschijnlijk ook mee te maken: er wordt je gevraagd om een eindejaarsfeest, een dag van de klant of een ander bedrijfsevenement te organiseren. Natuurlijk wil je een event organiseren waar nog lang over nagepraat wordt. Dan wil je wel weten wat de trends zijn.

De trends in de eventbranche zijn technologie, personalisatie en belevenis. Met name een combinatie van deze drie elementen.

Technologie

Dit jaar zagen we al bij diverse events ‘live’ verslag via uitzending op Facebook en Instagram.

Het projectiedecor is ook in opkomst. Hiermee kan allerlei informatie en afbeeldingen op een enorm scherm worden geprojecteerd. Technologie is een belangrijke factor voor de beleving van de bezoeker.

Personalisatie

Personalisatie zien we op internet al langer. Je hebt net een hotel bekeken op een hotelwebsite en vervolgens zie je een advertentie van juist dat hotel als je op een andere website zit te kijken. Personalisatie zien we ook in de eventbranche steeds meer toenemen. Bijvoorbeeld na het scannen van het entreebewijs verschijnt op een projectiescherm de naam van de bezoeker. Of tijdens een congres wordt voor aanvang van elke sprekersessie de naambadge van de bezoeker gescand zodat na afloop van het event alleen relevante informatie per email naar de bezoeker kan worden gezonden.

Belevenis

Een goed event bestaat uit aandacht voor de bezoeker, lekker eten en drinken, iets te leren en iets te beleven. We willen iets beleven, iets nieuws, niet hetzelfde als vorig jaar. We willen ‘experience’.

In 2018 zullen locatie en belevenis nog meer samengaan. In Londen gebeurt dit al. Zo wordt met een paar decorstukken, ander meubilair, licht en geluid de ruimte omgetoverd van conferentiezaal naar beachclub of nachtclub. Naar verwachting zal deze trend ook naar Nederland en België overwaaien. Het is de belevenis in optima forma.

Leuk die technologie maar ik heb een klein budget

Ook als je geen enorm eventbudget hebt, kun je toch een bijzonder event neerzetten. De locatie bepaalt voornamelijk de sfeer dus misschien is er een bijzondere locatie te huren. Zo heb ik ooit met een bescheiden budget een klantenevent georganiseerd in de haven van Rotterdam voor een bedrijf in de botenbranche. De locatie was een voormalige wachtruimte waar reizigers vroeger op de boten wachtten om aan boord te gaan. Het had enorm veel sfeer en was toch ook branche gerelateerd. Zo zijn er ook locaties te bedenken die voor jouw organisatie relevant zijn. Het hoeft niet altijd branche gerelateerd te zijn. Het hangt af van het doel en het programma. De trend in locaties die in 2017 zichtbaar was en zeker in 2018 zal vervolgen zijn de nostalgische eventlocaties. Denk aan een oude fabriekshal die omgetoverd is tot moderne eventlocatie met zichtbare nostalgische elementen.

Een geslaagd event gaat vooral om beleving van de bezoekers. Denk eens aan een event waar je zelf geweest bent als bezoeker. Waarom herinner je je dit event nog? Waarschijnlijk omdat het heel goed georganiseerd was waardoor je alles makkelijk kon vinden, of omdat er iets was dat je niet had verwacht en je verraste. Verras de bezoeker met een extra (onaangekondigde) workshop of spreker, een goed gevulde goodiebag of een aangeklede netwerkborrel met wijnproeverij en bijzondere hapjes. Er is voor elk budget wel iets te verzinnen. Met dit verrassingselement verzorg je meteen een succesfactor namelijk: belevenis.

OVER DE AUTEUR

Spanjer Maren

Spanjer Maren

In mijn leven speelt taal, communicatie en mensen altijd een rol. Mijn loopbaan is een lange zoektocht geweest. Van toerisme in het buitenland naar secretariële banen in Nederland heb ik uiteindelijk mijn hart gevonden in marketing/communicatie. Hierin komt voor mij alles samen: creativiteit, analytisch denken, regelen, organiseren en heel veel samenwerken met andere professionals. In mijn vrije tijd schrijf ik Nederlandstalige blogs voor mijn eigen online magazine www.workoutyourlife.nl

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments