Weer aan de slag tijdens je ziekteverlof

Weer aan de slag tijdens je ziekteverlof Artikel
2152

Je bent nog niet helemaal hersteld en wil terug aan de slag. Is dat wel verstandig?

Ziek zijn is niet leuk. En al zeker niet als je nog maar pas in dienst bent. De verleiding is groot om dan vroeger terug te keren uit ziekteverlof.
 
‘Sinds kort werk ik als productieassistente bij een theatergezelschap, een job die me op het lijf geschreven is. We werken naar een première toe en net nu haalt een fikse verkoudheid me onderuit. Van een slechte timing gesproken! Doordat niemand mijn taken helemaal kan overnemen, ben ik bang dat alles in het honderd zal lopen. Ik voel me ondertussen al iets wat beter, maar mijn ziektebriefje loopt nog tot overmorgen. Is het een goed idee om nu al terug aan de slag te gaan?’
(Annelien, Gent)
 

Ziek is ziek

Een geneesheer schrijft niet zomaar een afwezigheidsattest uit. Hij of zij houdt rekening met de aard van je ziekte en met de tijd die nodig is om te genezen. Als je onvoldoende herstelt, is de kans op hervallen groter.
 
Bovendien bestaat de kans dat je je collega’s of klanten ‘aansteekt’. Om te vermijden dat de hele afdeling de volgende week uitvalt, blijf je dus best nog thuis.
 

Wettelijke risico’s

Een werkgever kan je tijdens je ziekteverlof niet verplichten om te werken. Maar omgekeerd, als je zonder verwittigen terug komt opdagen, heeft dat zowel voor jou als voor je baas wettelijke gevolgen.
 
Je symptomen of medicijnen kunnen een invloed hebben op je werkprestaties, waardoor je mogelijk fouten maakt. Of, erger nog, je kunt een ongeval veroorzaken op kantoor of op weg ernaartoe. Aangezien je thuis had moeten zijn, gaat het dan niet om een arbeidsongeval. Je werkgever zou zelfs ‘roekeloos gedrag’ kunnen inroepen, waardoor de aansprakelijkheid volledig bij jou ligt.
 
Daarom heeft de werkgever de mogelijkheid je te laten onderzoeken door een arbeidsgeneesheer om te zien of je wel degelijk in staat bent de contractueel bepaalde prestaties uit te voeren. Je kunt zo’n onderzoek weigeren, maar daarmee wek je misschien een verkeerde indruk.
 

Communicatie

Het komt er dus op neer dat je goed overlegt. In de eerste plaats met je (huis)arts, met wie je meestal toch een vertrouwelijke relatie hebt. Misschien heb je genoeg aan een week in plaats van tien werkdagen? Laat bovenal het gezond verstand spreken.
 
Ook een gesprek met je baas kan voor veel verheldering zorgen. Misschien kun je van thuis uit wat werken. Of - als je je helemaal beter voelt – kunnen alle papieren in orde gebracht worden zodat je al snel terug aan de slag kunt, zonder wettelijke risico’s voor beiden.
 
Wie ziek is kan taken delegeren of van thuis uit werken
 
Extra info voor wie langdurig ziek is:
 
Maar vooral: blijf gezond!

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments