What’s in a name? Van secretaresse tot managementassistant

What’s in a name? Van secretaresse tot managementassistant Artikel
1878

Hoe met de naam, ook de functie evolueerde.

De afgelopen vijftien jaar is er heel wat veranderd in de wereld van de assistants. Sinds enkele jaren kunnen we zelfs spreken van een hele heropleving van de functie, dankzij naams- en imagowijzigingen door de scholen, de bedrijven, … We kunnen dus met andere woorden stellen dat de assistants  momenteel een veel moderner en professioneler imago hebben.

Volgens Van Dale komt het woord secretaresse van het Franse “secret”, wat geheim betekent. Van oudsher wordt het beroep dus geassocieerd met vertrouwen en discretie. Verder zegt deze taalgoeroe het volgende: “Iemand die belast is met administratie, archief, correspondentie voor een bedrijf, instantie of een persoon”. Er wordt ook nog bij vermeld dat de term secretaresse gedateerd is.
 
En niets is minder waar: vandaag spreken we namelijk over managementassistants, office managers of assistants en zelfs management executives. Maar niet enkel de naam heeft een hele nieuwe inslag gekregen, ook de functie zelf. Waar secretaresses voornamelijk instonden voor de lichte, klassieke en soms saaie administratieve taken, is de assistant van vandaag een spilfiguur binnen de organisatie.

Niet alleen in de bedrijfswereld heeft de secretaresse met haar nieuwe naam als assistant de wereld veroverd. Ook in de scholen trekt de trend zich door. De richting secretariaatsbeheer werd omgetoverd tot Office Management, met heel interessante opties als internationaal, evenementen, HR, …

Hoewel het beroep nog steeds voor meer dan 85% door vrouwen wordt uitgevoerd, zijn er ook steeds meer mannen die voor het beroep kiezen. Benieuwd of de evolutie zich zal doortrekken naar de toekomst...

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments