Wordt de proefperiode binnenkort opnieuw ingevoerd?

De regering overweegt om de proefperiode opnieuw in te voeren. Hoe zal die eruitzien en wat betekent dat voor jou?
De regering overweegt om de proefperiode opnieuw in te voeren. Hoe zal die eruitzien en wat betekent dat voor jou?
Met de invoering van het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden in 2014 werd de proefperiode in ons land afgeschaft. Voor arbeiders betekende dat een stap vooruit, voor bedienden was het een stapje terug. Na een proefperiode van zes maanden kon die laatste groep namelijk rekenen op een royale ontslagvergoeding, voor arbeiders was die veel beperkter. De huidige regering-Michel wil echter terugkomen op die beslissing en overweegt om de proefperiode opnieuw in te voeren. Al zal die mogelijk op een andere manier georganiseerd worden.
De ontslagregeling vandaag
De proefperiode voor 2014
Omdat de oude regeling zorgde voor ongelijkheid tussen bedienden en arbeiders – die tijdens hun proefperiode zelfs zonder opzegtermijn ontslagen konden worden – werd de proefperiode destijds afgeschaft. Maar de regering-Michel ziet nu redenen om op die beslissing terug te komen.
Het voordeel van een proefperiode
Als je die redenering volgt, zou de herinvoering van de proefperiode jou als werknemer dus meer werkzekerheid geven. Omdat werkgevers sneller geneigd zullen zijn om je een vast contract van onbepaalde duur aan te bieden in plaats een uitzendcontract, zou je ook makkelijker een lening of een huurcontract kunnen sluiten.
Het nieuwe voorstel
Hoe de regering de nieuwe proefperiode zal invullen, is op dit moment nog niet duidelijk. Sommige partijen willen een volledige terugkeer naar het oude systeem, andere willen dat er – in overleg met de sociale partners – een alternatief voorstel wordt uitgewerkt met hetzelfde effect. Wat het ook wordt, we houden je op de hoogte.
Jouw comment
Log in om een comment toe te voegen
E-mailadres niet geverifieerd
Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.Recente comments