Zelfstandige assistant, iets voor jou?

Zelfstandige assistant, iets voor jou? Artikel
0

Wat betekent het om als zelfstandig assistant te werken? Is dit iets voor jou en hoe begin je eraan?

Catherine staat ‘s morgens op om 7u, maakt zichzelf en haar twee kinderen klaar en brengt hen naar school. Op de terugweg naar huis doet ze inkopen voor de komende week. Dan zet ze zich thuis aan haar bureau en leest ze haar e-mails. Twee nieuwe opdrachten lijken haar interessant. Ze informeert de opdrachtgevers over haar interesse, maakt de facturen voor de kmo waarvoor ze dagelijks enkele uren werkt, volgt de werfplanning van een andere klant op, en beantwoordt telefoontjes voor een derde opdrachtgever. De offertes die ze aan haar eigen prospecten wil uitsturen, plant ze voor ’s avonds in.

Als zelfstandig assistant kies je zelf je uren en werk je soms voor verschillende klanten tegelijk. Dit maakt de job gevarieerd en boeiend maar het betekent ook dat je snel schakelt tussen opdrachtgevers en je flexibel opstelt: planning en timemanagement zijn essentieel. Verschillende projecten als assistant beheren, betekent meer kennis en ervaring over diverse sectoren en producten. Soms werk je van thuis uit. Andere projecten worden bij de klant op kantoor uitgevoerd.

Zelfstandige statuut

Wil je zelfstandig assistant worden? Dan vraag je eerst het statuut van zelfstandige aan - in hoofdberoep, of in bijberoep. In beide gevallen betaal je sociale bijdragen die gebaseerd zijn op de hoogte van jouw inkomsten en vraag je een ondernemingsnummer aan bij een ondernemingsloket naar keuze. Hou er ook rekening mee dat je als zelfstandige vaak privileges verliest op vlak van pensioen, vakantieregeling en arbeidsongeschiktheid die je als werknemer wel hebt. Steek daarom zeker je licht op bij We Assist You of Secretary Plus Outsourcing Solutions. Lees ook de uitgebreide infobrochure van de federale overheid over starten als zelfstandige.

Bouw je klantenbestand uit

Je gaat zelf op zoek naar eindklanten: je contacteert prospects en stelt jouw diensten voor. Ga bijvoorbeeld langs bij enkele kmo’s in jouw buurt. Zij hebben vaak geen nood aan een voltijdse assistant maar verkiezen iemand die hen enkele uren per week of per maand ondersteunt. Krijg je cold feet van cold calling? Dan sluit je je best aan bij Secretary Plus Outsourcing Solutions aan dat zelfstandige assistants outsourcet. Je kies dan of je op projectbasis wil werken of voor verschillende klanten tegelijk. Na een persoonlijke afspraak waarin zij polsen naar jouw interesses en expertise, matchen we ze aan één of meerdere opdrachtgevers.

Van thuis uit of een kantoor huren?

Klaar om aan de slag te gaan? Beslis dan waar je deze job wil uitoefenen: van thuis uit of op een kantoor. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Werk je van thuis uit, dan is de verleiding groot om tussendoor wat huishoudelijke taken te verrichten. Zo raak je snel afgeleid. Probeer daarom een rustige plek te voorzien waar je je kunt concentreren op je werk.

Een kantoorruimte huren kan snel prijzig uitvallen. Een oplossing hiervoor zijn de co-workingspaces, open bureauruimtes waar meerdere zelfstandigen of freelancers samenzitten. Voor een schappelijke prijs heb je een bureau, internet en vergaderruimte ter beschikking. Het grootste voordeel is het menselijk contact: je luncht samen, vraagt anderen om feedback en je vergroot je netwerk. Er zijn een twintigtal co-workingplekken in België. Zo kan je je onder andere aansluiten bij Beta Cowork in Brussel, Burooz in Antwerpen of de co-workingnetwerken in Vlaanderen (Bar d’office) of in Wallonië (Smartworkcenters.be).

Wanneer je zelfstandig assistant wil worden, komt daar bij de start heel wat bij kijken. Maar daarna mag je rekenen op een carrière met veel vrijheid, flexibiliteit en variatie!

 

 

 

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments