Zo bewerk je snel en efficiënt tekst uit een pdf-document in Word

Zo bewerk je snel en efficiënt tekst uit een pdf-document in Word Artikel
877

Kan je tekst in Word importeren vanuit een pdf of moet je dit via copy/paste doen?

Het zal je niet onbekend in de oren klinken: je ontvangt een pdf-bestand met tekst die je nog verder wilt bewerken.

Je hebt dan twee opties:

  1. Als je de tekst kan selecteren, kan je deze pagina per pagina kopiëren.
  2. Als je de tekst niet kan selecteren, mag je de handen uit de mouwen steken en de tekst overtypen…

Geen van beide situaties is dus optimaal … Gelukkig bestaan er nog andere werkwijzen!

De bewerkmodus in Word

Office maakt het sinds 2013 mogelijk om een pdf-bestand rechtstreeks met Word te openen in de bewerkmodus. Open Word en selecteer via “Openen” het gewenste pdf-bestand. De tekst wordt nu geconverteerd naar een standaard Word-document dat je gewoon kan bewerken. Nadien volstaat het om het bestand opnieuw op te slaan als pdf.

Een omweg via OneNote

Indien je niet over Word 2013 beschikt of je een pdf hebt die niet bewerkbaar is, dan kan je via een omweg toch aan de tekst geraken. OneNote beschikt namelijk over OCR: een handige functionaliteit voor tekstherkenning:

  1. Zorg ervoor dat je OneNote minstens één keer hebt geopend; zoek het programma via START als je OneNote nog nooit gebruikt hebt.
  2. Open vervolgens het pdf-bestand en klik door naar het PRINT-menu. In de lijst van beschikbare printers vind je een optie “Send to OneNote”. Selecteer deze optie en print vervolgens het bestand af.
  3. OneNote wordt nu geactiveerd en je kan kiezen waar je de pagina’s wilt plaatsen. Kies eender welk blad, aangezien dit achteraf toch weg mag.
  4. Het pdf-bestand wordt nu als afbeelding toegevoegd in OneNote: per pagina een aparte afbeelding.
  5. Klik met de rechtermuisknop op een van de afbeeldingen en kies de optie “Copy text from all pictures”. Ga nu naar Word en plak deze inhoud.

Let op, deze manier is niet 100% sluitend. OneNote streeft naar een zo optimaal mogelijke tekstherkenning, maar dit zal niet altijd correct zijn. Zo kan bv. een “d” kan een “cl” worden. Je tekst goed nalezen, is dus de boodschap.

Bron: Xylos 

OVER DE AUTEUR

Xylos Opleidingen

Xylos Opleidingen

Xylos is marktleider op het vlak van eindgebruikersopleidingen. De afgelopen 30 jaar hebben wij meer dan 450.000 kenniswerkers opgeleid in grote en kleine bedrijven. Xylos heeft recent voor de 8ste keer op rij het Qfor kwaliteitsstatuut behaald, deze keer zelfs met een maximumscore.

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments