Zo krijg je meer respect op het werk

Zo krijg je meer respect op het werk Artikel
3469

Je zet je altijd honderd procent in op het werk, maar je collega’s maken daar weleens misbruik van. Met de hulp van deze tips krijg je het respect dat je verdient.

Je zet je altijd honderd procent in op het werk, maar je collega’s maken daar weleens misbruik van. Met de hulp van deze tips krijg je het respect dat je verdient. 
 
Als je maar hard genoeg je best doet, krijg je vanzelf respect, geloofde je vroeger misschien. Intussen ben je er wellicht achtergekomen dat het niet altijd zo werkt. Er zijn nu eenmaal mensen die graag misbruik maken van jouw inzet en goede bedoelingen. Met deze tips helpen we je het respect afdwingen dat je verdient.

1. Straal zelfvertrouwen uit
Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is de basis van alles: vertrouwen hebben in jezelf en dat ook uitstralen. Weet wat je kan, wat je wil en waar je grenzen liggen en wees niet bang om die grenzen duidelijk aan te geven bij anderen. Durf je niet op je strepen te staan uit angst om je job te verliezen, zorg dan desnoods voor een back-upplan. Zo creëer je rust in je hoofd en dat straal je uit.
 
2. Doe wat je zegt
Wees consequent in wat je zegt en doet. Heb je beloofd een opdracht tegen een bepaalde deadline af te werken, hou je dan aan de afgesproken timing. Moeten je collega’s een bepaalde procedure volgen als ze een beroep op jou willen doen, dan moeten ze zich daaraan houden. Zorg ervoor dat mensen weten waar jij voor staat.
 
3. Hou je emoties in bedwang
Iedereen raakt weleens gefrustreerd op het werk, maar dat is geen reden om je emoties de vrije loop te laten. Slik je frustraties in, maak even een wandelingetje naar het toilet of haal een kopje koffie, en probeer de situatie vervolgens op een rationele manier aan te pakken. Neem afstand, zet de feiten op een rij, bedenk sterke argumenten om je standpunt te verdedigen en onderneem actie op een professionele manier.
 
4. Leer omgaan met kritiek
Misschien wil je zo graag gerespecteerd worden dat je het moeilijk hebt om kritiek te aanvaarden. Toch is kunnen omgaan met kritiek een van de eigenschappen die je juist respect oplevert. Neem negatieve commentaar over je werk daarom nooit persoonlijk. Iedereen maakt fouten, dat is menselijk. Geef ze dus toe en probeer het voortaan beter te doen.
 
5. Geef zelf het goede voorbeeld
Wil je zelf respect krijgen, toon dan ook respect voor anderen. Heb je met iemand een probleem, spreek de persoon in kwestie er rustig over aan. Wil je iets van iemand gedaan krijgen, vraag het hem of haar op een vriendelijke manier. Maar roddel nooit, nooit, achter iemands rug.
 
6. Durf achter je ideeën te staan
Vind je dat bepaalde zaken beter kunnen? Of is je manager het niet eens met je aanpak terwijl die volgens jou veel efficiënter is? Durf dan uit te komen voor je ideeën en ga op een professionele manier de discussie aan. Dat wil zeggen: focus op de feiten, bouw een stevige argumentatie op en blijf altijd rustig.
 
7. Let op je (lichaams)taal
Hoe sterk je argumenten ook zijn, je manier van spreken en je houding kunnen er ongewild voor zorgen dat mensen je niet helemaal serieus nemen. Probeer daarom vastberaden te praten zonder al te vaak “euh”, “misschien” of “eventueel” te zeggen, kijk je gesprekspartner recht aan en laat lachjes achterwege.
 
8. Wees verzorgd en goed georganiseerd
Ook al ben je nog zo gedreven en goed georganiseerd, als je bureau eruitziet als een chaotische berg mappen en papieren hebben de mensen rondom je daar een heel andere kijk op. Orde dwingt nu eenmaal respect af, net als een verzorgd uiterlijk. Probeer je werkplek dus overzichtelijk te houden en let een beetje op je kledij. Een professionele outfit zorgt er trouwens ook voor dat je je professioneler en zelfverzekerder voelt … het proberen waard dus.
 
Vond je dit artikel interessant? Lees dan ook dit:
 
 

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments