Zo overleef je de start van je nieuwe job

Zo overleef je de start van je nieuwe job Artikel
1858

Start jij 2019 met een fonkelnieuwe job? Dan moet je misschien even slikken als je aan je eerste werkdagen denkt. Met de tips hieronder overleef je die periode met gemak.

1. Bereid je voor

Bereid je voor op je grote dag: ga op tijd slapen en leg je kleren vooraf klaar. Sta je te twijfelen voor de spiegel? Onthoud dan deze regel: beter overdressed dan underdressed. Leg ook je nieuwe route op voorhand al eens af, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Werpt een treinstaking roet in het eten? Wees dan proactief en breng je baas meteen op de hoogte.

2. Laat zien dat je wilt leren

Niets zo vervelend als een nieuwe medewerker die er ongeïnteresseerd bij zit. Stel dus gerust vragen – als groentje heb je nu eenmaal veel te leren. Ga er niet van uit dat je alle informatie wel zult onthouden. Schrijf alles meteen op, zodat je je nieuwe collega’s niet vijf keer hetzelfde hoeft te vragen. Zoek je zelf iets uit? Prima, dat getuigt van initiatief. Vraag wel hulp als je niet zeker bent. Toegeven dat je iets niet weet, is minder erg dan een fout die je bedrijf handenvol geld kost.

3. Hang de betweter niet uit

Bulk je op je eerste werkdag al van de ideeën om je afdeling te verbeteren? Top. Bewaar ze toch nog even voor later, zélfs als het je taak is om verandering te brengen. Het is beter om je eerst de werkwijze eigen te maken. Zo verdien je het respect van je team en staat het open voor je ideeën. Win-win!

4. Toon interesse

Dat je nieuw bent, betekent niet dat je in een hoekje moet wegkruipen. Investeer vanaf dag één in de band met je collega’s – tenslotte werk je elke dag met hen samen. Spreek hen zoveel mogelijk aan met hun naam. En sla een praatje tijdens de lunch of bij de koffiemachine. Zo verover je in een mum van tijd je plekje in de groep.

5. Blijf positief

Duizelt het je na je eerste werkdagen? Geef de moed niet op: Rome is ook niet op één dag gebouwd. Het vraagt tijd en geduld om je grondig in te werken. Lonkt het vertrouwde van je vorige job alsmaar meer? Bedenk dan nog eens waarom je van werk veranderde. Dat geeft je nieuwe energie om je takenpakket onder de knie te krijgen.

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments