Zo schrijf je een sollicitatiemail die bijblijft.

Zo schrijf je een sollicitatiemail die bijblijft. Artikel
0

Overtuigende sollicitatiemail schrijven? Met deze tips lukt het je moeiteloos.

Tegenwoordig is het gebruikelijk om je cv per mail door te sturen. Zorg wel dat je begeleidend berichtje even professioneel is als een formele sollicitatiebrief. Een paar tips voor een overtuigende sollicitatiemail.

1.    Goed voorbereid is half aangenomen

Overtuigend schrijven begint nog voor je de eerste letter typt – met een grondige voorbereiding.

·       Analyseer de jobomschrijving. Lees de advertentie aandachtig – ook tussen de regels. Vis de echt relevante job- en profielvereisten uit de omschrijving. Filter daarna op de expertise en talenten waaraan jij voldoet.

·       Leer je werkgever kennen. Werkgevers houden van mensen die hun huiswerk doen. Pluis dus zeker de website van het aanwervende bedrijf grondig uit. Verzamel ook informatie over de manager die aanwerft. Waar staat hij of zij voor? Welke vaardigheden vindt hij of zij belangrijk? Speel er in je mail zeker op in en vertel welke kwaliteiten jij kunt voorleggen.

2.    Eerst denken, dan doen

Schrijven is niet: woorden aan elkaar rijgen. Wél is het een helder distillaat weergeven van je gedachten. Zorg dus dat je - voor je begint te pennen - weet wat je wilt vertellen.

·       Skills naast vereisten. Maak een tabel met twee kolommen. In de eerste plaats je de functie- en profielvereisten die jij uit de advertentie koos. In de andere kolom leg je telkens een concreet ervaringsvoorbeeld of specifieke vaardigheid voor als bewijs. Beperk je tot vijf punten en gebruik nooit meer dan de helft van de opgegeven vereisten.

·       Gedetailleerd skelet. Plan eerst de structuur van je mail. Vul dan pas met zinnen in.

·       Onderwerpsveld. Vermeld waarvoor je solliciteert in de bewoording van het bedrijf.

·       1ste paragraaf. Vertel kort hoe je over de vacature te weten kwam. Ken je iemand binnen het bedrijf? Vermeld dan zeker die naam. Zeg ook kort waarom jij bij het bedrijf wilt werken: welke waarden trekken jou specifiek aan?

·       2de en 3de paragraaf. Haal hier de punten aan die je eerder in je tabel verzamelde. Refereer ook naar het cv in de bijlage.

·       Slotparagraaf. Sluit af met de belofte om je cv in een gesprek toe te lichten.

·       Handtekening. In tegenstelling tot een brief, noteer je jouw adresgegevens en telefoonnummer onderaan als e-mailhandtekening.

3.    Schrijven: kort, krachtig en helder

Je mail dient eigenlijk om je toekomstige werkgever naar je cv te leiden. Houd je woorden eenvoudig, je zinnen kort en de inhoud concreet en overzichtelijk.

Gebruik sleutelwoorden en laat ze ook in je cv terugkomen. Kies vaardigheidswoorden zoals analyseren, leren, schrijven, ontwerpen, creëren. Of woorden die je resultaatgedrevenheid vertalen: genereren, produceren, upgraden, in gang zetten, verminderen of juist vermeerderen.

4.    Lees grondig na

Staat alles op mail? Lees dan je bericht hardop na. Zend je mail eerst naar jezelf en lees hem alsof je een drukbezette HR-manager bent. Vraag ook een huisgenoot om na te lezen. Verstuur dan pas je mail mét je cv in de bijlage.

Veel succes!

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments