Zo vermijd je chaos op de eerste schooldag

Zo vermijd je chaos op de eerste schooldag Artikel
1399

Terug naar school na een lange vakantie? Zo zorg je ervoor dat de eerste schooldag vlot en stressvrij verloopt.

Terug naar school, in september is het zover. Voor werkende ouders is het tegelijk een opluchting én een uitdaging. Want iedereen op tijd op school afleveren – gewassen, gekamd en met een lunchpakket in de boekentas - én ook nog eens zelf op een aanvaardbaar uur op het werk aankomen: het is vaak een race tegen de klok. Zo vermijd je dat die eerste schooldag een complete chaos wordt.

1. Neem een week de tijd om je tempo aan te passen

Later in bed, langer uitslapen, en ieder neemt zijn ontbijt wanneer het hem of haar uitkomt. De structuur even loslaten is heerlijk in de zomervakantie, maar tijdens het schooljaar is planning en organisatie dé manier om alles vlot te doen verlopen. Geef jezelf en je huisgenoten daarom een week de tijd om stilaan weer wat regelmaat in jullie leven te integreren. Zet de wekker – indien nodig - elke ochtend een kwartiertje vroeger en stop de kinderen ook wat eerder in bed. Ontbijt samen en maak nu al afspraken over wie er wanneer de badkamer mag gebruiken.

2. Ga voor een ochtendroutine die haalbaar is

Bestond je ochtend vorig schooljaar al uit stress, frustraties en overal hopeloos te laat komen? Dan is dit het moment om aan een nieuwe – lees: haalbare - ochtendroutine te werken. Twintig minuten extra kan al het verschil maken tussen gestresseerd op het werk aankomen of rustig aan je werkdag beginnen. Je hebt je slaap écht nodig? Dan kruip je ’s avonds toch gewoon twintig minuten vroeger onder de wol!

3. Laat je kinderen helpen

Wat je zelf doet, doe je sneller en efficiënter? Kan best zijn, maar je hebt natuurlijk maar twee handen en een mens kan niet alles alleen doen. Verdeel dus de taken en laat je kinderen helpen. Leer je vierjarige om zelf zijn kleren aan te trekken, vraag je achtjarige om haar eigen lunchpakket klaar te maken en je kind van twaalf om de ontbijttafel te dekken en koffie te zetten. Wedden dat ze trots zijn dat ze zo veel verantwoordelijkheid krijgen?

4. Maak een dinerplan voor de hele week

Niet dat je per se elke dag vers moet koken, maar als je op z’n minst weet wat je elke avond gaat eten, neemt dat een hoop stress weg. Maak het jezelf niet te moeilijk en ga voor gezond en snel. En ja, een avond restjes uit de diepvries wegwerken valt wat ons betreft ook onder die categorie.

Tip: doe voorbereidend werk – zoals aardappelen schillen, vlees laten ontdooien, eventueel een pot soep of spaghettisaus maken - tijdens het weekend of de avond voordien.

5. Shop standaard schoolbenodigdheden op voorhand

Pennen, kaftpapier, ringmappen, schriften met ruitjes… het zijn items die zowat elk jaar opnieuw op je shoppinglijst belanden. Je kan ze dus gerust aankopen voor de start van het schooljaar. Zo vermijd je de grote drukte in winkels en supermarkten rond 1 september en kan je vaak nog interessante koopjes doen ook.

6. Geniet nog even van de vakantiesfeer

Dat je binnenkort weer helemaal in de school- en werkroutine zit, belet je niet om nog even te genieten van dat heerlijke vakantiegevoel. Is het ’s avonds nog mooi weer? Eindig de dag met een gezinsbarbecue, drink samen een aperitiefje terwijl de kinderen buitenspelen, of fiets naar een ijssalon in je buurt voor een zomers dessert. De ideale manier om de stress van de eerste schooldag van je af te laten glijden.

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments