Zo vind je de juiste sponsors

Zo vind je de juiste sponsors Artikel
0

Dankzij sponsoring kan je interessante inkomsten generen. Ga met deze tips voorbereid aan de slag!

Als bedrijf kan je andere organisaties sponsoren en zo aan visibiliteit winnen. Maar omgekeerd, kan je ook dankzij sponsoring - in natura of geld - interessante inkomsten generen. Deze stellen je in staat om extra initiatieven te ondernemen en zo je eigen werking te versterken.
 
Sponsoring wordt vaak gelinkt aan sociale, cultuur- of sportactiviteiten. Maar in onze interactieve wereld waar co-branding en samenwerking aan belang winnen en budgetinkrimping schering en inslag is, biedt sponsoring ook tal van voordelen voor commerciële bedrijven.
 
Zo ga je voorbereid aan de slag:
 1. Denk na voor je begint. Succesvolle sponsoring is gebaseerd op gelijklopende doelstellingen en merkwaarde tussen de sponsor en gesponsorde. Bepaal dus doordacht welke bedrijven aansluiten bij jouw missie, imago en netwerk.
 2. Benoem een vaste contactpersoon. Beslis wie de verantwoordelijke binnen jouw organisatie is om potentiële sponsors te benaderen, om afspraken vast te leggen en op te volgen.
 3. Sponsoring is niet enkel financieel. Sponsoring kan net zo goed om diensten, materiaal of visibiliteit gaan. Maak een aantal sponsorvoorstellen op in functie van de mogelijke prestaties. Bereken de waarde van iedere bijdrage zodat je sponsor uit de diverse activiteiten kan kiezen.
 4. Maak een shortlist van potentiële sponsors rekening houdend met de regio waarin je actief bent, met een spreiding van relevante sectoren en een diversiteit aan sponsoractiviteiten.
 5. Schrijf een sponsordossier. Een verzorgde presentatie met naast de sponsorvoorstellen een elevator pitch en factsheet over je bedrijf met cijfermateriaal en informatie over je organisatie, activiteiten, geschiedenis, verwezenlijkingen, stakeholders …
 6. Contacteer potentiële sponsors schriftelijk of telefonisch, maar licht je voorstel steeds persoonlijk toe. Zo kan je direct inspelen op eventuele vragen of suggesties.  
 7. Bied voorstellen op maat van de mogelijke sponsor en verleen exclusiviteit per bedrijfstak. Benadruk de win-winsituatie voor beide partijen. Definieer en kwantificeer de voordelen.
 8. Maak een sponsorovereenkomst op met duidelijke omschrijving van de afspraken. Zo voorkom je misverstanden achteraf en kan je constructief op lange termijn samenwerken.
 9. Evalueer de samenwerking en stuur bij waar nodig. Evalueer op vaste tijdstippen en volgens duidelijke succesindicatoren. Zo houd je een vinger aan de pols en kan je na afloop effectief beslissen of de samenwerking aan de doelstellingen voldeed.
 10. Behandel je sponsor als VIP en reken hem tot jouw strategische stakeholders. Het is immers eenvoudiger om hem als sponsor aan jouw bedrijf te binden dan steeds weer naar nieuwe sponsors op zoek te moeten gaan.
   
Een concreet voorbeeld:
Als We Assist You een congres over stressbeheer organiseert, kan een HR-blad een interessante mediasponsor zijn die visibiliteit verleent aan het event. Via een artikel, advertentie of bannering in ruil voor een aantal toegangstickets. Daarnaast kan een bedrijf actief in de gezondheidszorg of academische wereld zijn medewerking verlenen door een spreker af te vaardigen. Of kan een cateringbedrijf gespecialiseerd in gezonde of biologische voeding een win-win realiseren door gezonde hapjes te serveren in ruil voor visibiliteit (bv vermelding van het logo op de servetten).
 
Sponsoring kan zowat alle richtingen uitgaan en biedt tal van creatieve invalshoeken en uitvoeringen. Hoe gaat jouw bedrijf aan de slag met sponsoring? Heb jij tips of suggesties?
 
Lees ook:
 

OVER DE AUTEUR

We Assist You

We Assist You

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments