7 tips om de examens te overleven

7 tips om de examens te overleven Blogpost
1071

Enkele weken van nagelbijten, vettig eten en bijpassend vettig haar overleven om daarna vol spanning te wachten op de resultaten van je examens. Dat is een korte samenvatting van wat het tegenwoordig is om een blokkende student te zijn.

Hieronder vind je enkele tips om die periode iets verdraagzamer te maken.

1. I Have A Plan 

Iedereen zeurt erover maar ze hebben dan ook gelijk: plannen helpt. Je hoeft niet per uur uit te schrijven welk vak je wanneer gaat studeren want de kans is groot dat het toch niet lukt om net op die minuut te stoppen. Wel kan je een algemene planning maken. Bijvoorbeeld ‘vandaag studeer ik van dit vak hoofdstuk één en twee en van dat vak doe ik verder met hoofdstuk 7’.

2. Time Flies 

‘Oh maar ik heb nog tijd’. Dit kan je natuurlijk niet blijven zeggen want op een bepaald moment is ‘al die tijd’ ook op. Dan begint de race tegen de klok om alles nog in je hoofd te proppen en jammer genoeg wint de klok meestal. Begin op tijd met het bekijken van je leerstof. Je moet nog niet vanbuiten beginnen leren maar gewoon al eens je cursus doorbladeren en lezen, helpt ook. Herhaling helpt echt!

3. Be Prepared 

Bereid je voor door een grondige opruimbeurt geven aan je bureau. Haal alles weg dat je niet nodig hebt, dat zorgt toch enkel voor afleiding, en zorg ervoor dat je weet waar alles ligt. Leg dus ook je smartphone in een andere kamer tijdens het studeren, want je weet zelf ook wel dat je toch je Instagram zal checken als je het piepje hoort.

4. Take Care of your body

Even langs de frituur passeren of een pizza laten komen is natuurlijk een snelle oplossing als je niet genoeg tijd hebt om te koken, maar al dat vettige eten heeft ook invloed op je denkvermogen. Wat kan je dan best wel eten:

 • Vis: stimuleert je hersenen
 • Kauwgom: helpt met je concentratie
 • Thee: helpt je te ontspannen
 • Chocolade (YES!): zou helpen tegen stress maar ook gewoon tegen je slechte humeur 😉

5. Relax, Take It Easy 

Pauze is toegestaan! Je kan proberen ‘een nachtje door’ te doen maar toch heb je af en toe een pauze nodig om je hersenen wat rust te gunnen en om de leerstof te verwerken.

Kom ook regelmatig eens uit je grot en ga buiten een klein wandelingetje maken. Je zal je wakkerder voelen als je wat frisse lucht hebt opgesnoven! Je lichaam heeft beweging nodig als je de hele dag in dezelfde houding hebt gezeten.

6. Treat You Better

Heb je net een taak afgerond of heb je je net door een moeilijk hoofdstuk geworsteld? Beloon jezelf! Neem eens een iets langere pauze, ga met je hond wandelen of eet een stukje chocolade (da’s ook ineens goed voor de stress!).

7. How to be less Tired

Heb je al de bovenstaande tips gevolgd maar ben je nog steeds moe? Probeer dan eens de volgende dingen:

 • Geen schermen (tv, laptop, smartphone) vlak voor je gaat slapen: het blauwe licht zorgt ervoor dat je lichaam niet het gevoel krijgt dat je al moe bent.
 • Groenten vs. fastfood: schrap fastfood uit je menu. Groenten geven je meer energie en zorgen ervoor dat je fitter bent. Fastfood daarentegen zorgt ervoor dat je je net moe en geïrriteerd voelt.
 • Weg met wallen: er zijn verschillende methodes om je wallen te verminderen (altijd handig als je een mondeling examen hebt)
  • Wikkel een ijsklontje in plasticfolie en beweeg het over je wallen. Door de kou zullen je bloedvaten verkleinen en je wallen dus verdwijnen.
  • Leg een komkommer 20 minuutjes in de koelkast, snijd er dan twee sneetjes af en leg deze op je ogen. Na 10 minuten verdwijnen je wallen als sneeuw voor de zon!
  • Geen komkommer in huis? Dan zeker wel twee lepels! Leg deze 10 minuten in de diepvriezer en leg ze daarna met de bolle kant op je ogen. Bye bye wallen!
  • Heb je geen tijd om bovenstaande tips toe te passen? Dan kan je natuurlijk nog altijd je donkere kringen gewoon verstoppen met concealer.

Merkte je al dat alle bovenstaande tips aanklikbaar zijn? Gooi alle tips maar in die playlist en ga eens goed uit de bol. Dát is de ultieme tip ;-)

Veel succes!

OVER DE AUTEUR

Storms Laura

Storms Laura

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments