Definitie van een goede manager

Definitie van een goede manager Blogpost
0

Een goede manager. Is dat iemand die prima weet te delegeren, communiceren en enthousiasmeren? Of is dat iemand die een duidelijke visie projecteert en steeds bescheiden blijft? Ik geloof dat een combinatie van deze verschillende competenties de gouden sleutel tot goed management is.

Die competenties kunnen er al van in het begin zijn. Of kunnen groeien ‘on the job’. Want niemand wordt als (goede) manager geboren. Alle treden van de trap gedaan hebben, is belangrijk. Van de ene functie naar de andere geëvolueerd dus. Daar leer je het empathisch vermogen. Want je wéét wat je werknemers doen, je hebt die functie zelf ook uitgeoefend een aantal jaren geleden. Je team ondersteunen, gaat veel beter omdat je weet wat hun job inhoudt en welke uitdagingen ze moeten trotseren.

Een vriendin vertelde me onlangs nog haar anekdotes in haar vorige job als leidinggevende. Haar team bestond uit vijftien personen. Tijdens rush periodes waar er echt tegen de klok gewerkt moest worden, hielp ze als manager gewoon mee. Er keihard samen voor gaan. Collega Mieke die op tijd moest vertrekken want zoontje Jules moest van de crèche worden afgehaald? Ze kon op tijd vertrekken. Want de manager hielp mee en er was een echte teamwork vibe. Het team was de manager achteraf ook dankbaar want ‘de grote baas hielp mee’. Da’s top, een manager die in de stressy periodes gewoon zelf een bundel werk vastpakt en zo het werk lichter maakt. Die samen met het team de handen uit de mouwen steekt. Gedeelde smart is halve smart, toch?

Het kan ook anders, in negatieve zin... Vroeger, toen de dieren nog spraken, waren er zelfs managers die ‘communicatie’ niet in hun woordenboek hadden staan. Ze drukten mails af, stopten het in het ‘heen-en-weermapje’ en schreven er ‘MOS’ op. Mos? Groen onkruid? Nee, hoor. De afkorting van ‘Mij Over Spreken’. Da’s ook een mogelijkheid...

Een goede manager? Die doet wat hij zegt en zegt wat hij doet. Een goede werknemer: idem dito. Wie weet worden we later ook manager? Sowieso zijn we als assistants al managers. Van onze vele projecten, to-do lijstjes, ambities en rooskleurige toekomst. Van onze work-life balance, onze hobby’s, organisatie van doodles voor etentjes met vrienden enzovoort. En vergeet niet: we zijn bovenal manager van ons eigen geluk!

Als (goede) manager worden we niet geboren, maar we kunnen die skills wel ontwikkelen. Als we maar ons trouwe zelf blijven, met een goedgevuld rugzakje aan empathie, doorzettingsvermogen, complimentjes én humor.

OVER DE AUTEUR

De Wit Isabel

De Wit Isabel

Al van sinds ze klein was, houdt Isabel er een grote liefde op na: de liefde voor schrijven. En die is voor haar onvoorwaardelijk. Met haar diploma copywriting op zak zoekt ze achter elke gebeurtenis, hoe klein of hoe groot deze ook is, een mooi geschreven verhaal. In persoonlijke stijl en met een subtiele toets humor, schrijft ze met veel plezier levendige blogs.

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments