Erasmus: hoe begin ik eraan

Erasmus: hoe begin ik eraan Blogpost
995

Je zit in het tweede jaar van je hogere opleiding. Je ziet talloze Snapchats voorbij komen van derdejaarsstudenten die studeren in het buitenland. ‘Zij hebben pas een leven!’ hoor ik je nu denken. Wel, ook jij kan een buitenlands avontuur aangaan! Maar hoe begin je nu in godsnaam aan zo een groot avontuur?

Ik heb er zelf ook gestaan. Ik zat in het tweede jaar communicatiemanagement toen ik heel wat derdejaars zag luieren op het strand met een cocktail in de hand. Erasmus noemen ze dat dan. Naarmate het jaar vorderde kozen meer en meer studenten hun nieuwe habitat, een plek waar ze de komende 4 à 6 maanden zouden doorbrengen. Uiteindelijk ben ik naar Málaga vertrokken, een fantastische ervaring!

Op Erasmus gaan, wat betekent dat?

Op Erasmus gaan betekent in de eerste plaats nieuwe mensen ontmoeten. Afhankelijk van je bestemming ontmoet je diverse groepen mensen, allemaal met hun eigen verhaal. Op Erasmus gaan wil zeggen veel feesten, veel plezier maken en veel nieuwe plaatsen & culturen leren kennen. Moet er dan niet gestudeerd worden? Natuurlijk wel! Je moet een goede balans vinden tussen school en fun. Afhankelijk van de gekozen bestemming hechten leerkrachten meer of minder belang aan Erasmusstudenten.

Vertrek ik alleen, of met vrienden?

Sinds het eerste jaar was ik sterk bevriend geraakt met Dante. We zaten samen in de les en besproken regelmatig onze plannen om samen op Erasmus te gaan. Helaas geraakte Dante niet volledig door het tweede jaar en stond ik er dus alleen voor.

Heel wat studenten hadden beslist om samen op avontuur te vertrekken, maar is dit wel zo’n goed idee? Naar mijn mening niet, mijn eenzaamheid werd mijn grote kracht.

 1. Ik kon zelf vrij een bestemming kiezen zonder inmenging van anderen;
 2. Ik moest verplicht buitenkomen en mensen ontmoeten, anders zou ik eenzaam blijven;
 3. Ik zag reeds gemaakte vriendschappen verloren gaan op Erasmus;
 4. Ik leerde heel wat mensen kennen en slaagde erin vrienden (voor het leven) te maken met wie ik 6 maanden zou doorbrengen.

Je zou haast kunnen denken dat mijn reis mij enkel voordelen heeft opgeleverd. Achteraf gezien klopt dit inderdaad. Tijdens mijn Erasmus zelf waren er enkele moeilijke momenten (zeker in het begin) die ik alleen moest zien op te lossen. Deze situaties hebben ervoor gezorgd dat ik zelfstandig mijn plan kan trekken en problemen kan oplossen.

Je kan iemand goed kennen van in de les, op stap of gewoon van ziens. Wanneer je met die bepaalde persoon gaat samenwonen voor (6!) maanden kan je last krijgen van irritaties. Zo sneuvelden er tijdens mijn Erasmusperiode enkele vriendschappen die voordien erg sterk waren.

Welke bestemming geniet mijn voorkeur?

Last but not least moet je een voor jou geschikte bestemming kiezen. Let op, je gaat niet op vakantie, je gaat ergens wonen gedurende een periode van 4 maanden of langer. Desondanks genieten bestemmingen in het Zuiden van Europa mijn voorkeur. Kies voor een bestemming waar het klimaat beter is dan in België. Bestemmingen waar de zon vaak schijnt zijn erg populair, daarbij denken we in de eerste plaats aan Zuid- Frankrijk, Spanje en Italië.

Wanneer je een gunstig klimaat hebt kan je veel reizen, zonnen en andere fijne dingen doen!

Mogelijke zuiderse bestemmingen:

 • Málaga;
 • Valencia;
 • Barcelona;
 • Bordeaux;
 • Nice;
 • Marseille;
 • Lissabon;
 • Milaan;
 • Clermont-Ferrand;
 • Rome.

Mijn ervaring in Málaga leert mij dat op Erasmus gaan ook een beetje vakantie is. Zon, zee en strand horen hier absoluut bij.

Kan ik ook naar het Noorden?

Bestemmingen in het Noorden hebben andere charmes. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor de Schotse natuur, de Engelse drukke steden, de Scandinavische natuur etc. Elke bestemming heeft zo zijn voor- en nadelen. Scandinavische bestemmingen staan bekend voor hun organisatie en structuur. Wanneer je er bijvoorbeeld voor kiest om te gaan studeren in Londen, Berlijn of Stockholm, kom je terecht in een erg georganiseerde omgeving met een hoog onderwijsniveau.

De terugkeer

Je zal vaak genoeg vloeken in het begin van je Erasmus. Je moet alles zelf organiseren, zelf je eigen stekje onderhouden en daarbuiten nog een sociaal leven opbouwen, geen cadeautje. Wanneer het einde van je Erasmus nadert, kijk je met heimwee terug naar de afgelopen periode. Vandaag (5 maanden na mijn terugkeer) heb ik dat gevoel nog steeds. Ik ga zelfs tweemaal opnieuw naar Málaga om er opnieuw te proeven van de sfeer en gezelligheid die ik gedurende 6 maanden heb mogen meemaken.

Voor welke bestemming je ook kiest, je Erasmus bepaal jij zelf! Kom naar buiten, maak vrienden, leer nieuwe mensen kennen, verken de streek, leer de cultuur kennen, leer de taal, en vooral geniet ervan, want voor je het weet zit je alweer thuis bij mama en papa.

OVER DE AUTEUR

Maleux Pieter-Jan

Maleux Pieter-Jan

Deze auteur deelt verhalen vanuit zijn eigen perspectief.

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments