Fitness voor je geest

Fitness voor je geest Blogpost
1204

Je sportprogramma is in detail opgesteld. Maandagavond joggen, woensdag aerobics en donderdag zumba. Fysieke conditie op een prima niveau. Maar heb je ook al aan fitness voor je geest gedacht? Wat dacht je van boeken verslinden? Hallo, boekenwurm?

Lezen is een prima anti-stress middel. En verplicht je te focussen. Je comfortabel op een rustig plekje zetten en enkel aan jezelf en het boek dat voor je neus ligt, denken. Je geraakt geïntrigeerd door het verhaal (spannende thriller), geïnspireerd (‘Start to blog’) of gemotiveerd (‘Start to run’). Bijkomend voordeel: je breidt je woordenschat uit. Woorden die voor jou nog onbekend terrein waren en waarvan je ziet in welke context en schrijfstijl ze gebruikt worden bijvoorbeeld. Lezen is ook een prima geheugentrainer. Food for the brain. Je hersenen worden gestimuleerd om plaats te maken voor nieuwe herinneringen.

Met het verslinden van een boek, ontsnap je even aan de realiteit. Je gaat op in het verhaal, leeft mee met de personages. Je empathisch vermogen vergroot. En in plaats van nog snel je smartphone te checken of nog een tv-serie te bekijken voor je gaat slapen... lees je beter verder in je boek. Dat is een fijne routine als slaapmutsje.

Ben je ook iemand die liever het boek leest dan de film kijkt? Fijn. Het boek geeft veel meer prijs. Letter per letter, pagina per pagina, hoofdstuk na hoofdstuk. Je maakt tijdens het lezen ook gebruik van je verbeelding en je geheugen. Je voelt je ook meer verbonden. En wat dacht je van een anderstalig boek, als afwissseling? Ga bijvoorbeeld eens voor een Frans- of Engelstalig boek. Nieuwe vocabulaire verzekerd. Lezen in een taal die niet je moedertaal is, het is niet de meest eenvoudige leestrip. Maar wel één van de boeiendste. Je maakt nieuwe verbanden en denkt mee in die taal in die specifieke context.

Welke redenen zijn jouw drijfveer om te lezen? Je leest ... om te ontspannen? Of om te ontsnappen? Om eens hartelijk te lachen? Of te huilen (van het lachen)? Om te vergeten, nieuwe interesses te ontdekken, nieuwe paden te bewandelen? Of gewoon om te genieten?

Lees je op een e-reader? Da’s handig. Neemt weinig plaats in (in je reistas) en herbergt ontelbare boeken in één download klik. Maar velen zweren bij het klassieke fysieke boek. Denk maar aan die mooie boekenkast waar elk boek staat voor verschillende emoties en herinneringen. Ook de geur van ieder boek is anders en bijzonder. Boeken die je kreeg van een speciaal persoon. Boeken die je doorgeeft in je vriendenkring. En er misschien zelfs een boekenclubje mee opricht.

Lezen is voor iedereen anders en persoonlijk. In je kindertijd las je moeder je misschien vaak voor, en gaf ze zo haar liefde voor boeken later aan je door.
Kortom, wat je ook leest, er blijft altijd iets hangen.
Lezen is een beetje dromen met je ogen open. Dus droom maar lekker verder!

OVER DE AUTEUR

De Wit Isabel

De Wit Isabel

Al van sinds ze klein was, houdt Isabel er een grote liefde op na: de liefde voor schrijven. En die is voor haar onvoorwaardelijk. Met haar diploma copywriting op zak zoekt ze achter elke gebeurtenis, hoe klein of hoe groot deze ook is, een mooi geschreven verhaal. In persoonlijke stijl en met een subtiele toets humor, schrijft ze met veel plezier levendige blogs.

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments