Geen tijd om te sporten? Turn up the HIIT!

Geen tijd om te sporten? Turn up the HIIT! Blogpost
969

Veel mensen gebruiken “geen tijd” als excuus om niet te moeten gaan sporten. Ze hebben een veeleisende job, een gezin, een bruisend sociaal leven en wanneer ze dan eindelijk eens thuis zijn, is de verleiding van de zetel te groot.

Sport past voor veel mensen gewoon niet in hun drukke agenda. Herken je jezelf hierin? Dan laat ik je graag kennismaken met HIIT, een trainingsvorm waarmee je op amper een halfuur heel veel resultaat kan bereiken.

 

Alles geven!

HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Aan de basis liggen korte maar zeer intensieve workouts waarbij je bereid moet zijn om diep te gaan en alles te geven. Je krijgt er iets moois voor in ruil: je ontwikkelt spiermassa (zonder eruit te gaan zien als een opgepompte spierbundel, don’t worry), je verbrandt vet én je ziet gaandeweg je conditie vooruitgaan. Kortom, een uiterst efficiënte trainingsmethode!
 

Superkort & krachtig

Een HIIT-sessie duurt 10 tot 30 minuten. Dit lijkt belachelijk kort maar als je het goed doet, dan ben je na die korte tijdsspanne echt doodop. Je traint namelijk de hele tijd op zo’n 90% van je maximale krachtinspanning. In principe is HIIT toegankelijk voor iedereen, van beginnende tot gevorderde sporters. Toch is een basisconditie aan te raden omdat het echt intensief en zwaar is. Het is sowieso best om je te laten begeleiden door een personal trainer, toch zeker wanneer je van start gaat met HIIT. Een trainer zorgt voor extra motivatie en kan een schema op maat opstellen. Niet alle oefeningen zijn immers geschikt voor iedereen en het allerlaatste wat je wilt, is een blessure oplopen.
 

Zoveel voordelen

 • Snelle vooruitgang: na 6 weken (1 sessie/week) kan je al heel wat resultaten bereiken.
   
 • Variatie: HIIT kan je al sprintend, wielrennend of spinnend uitvoeren. Je kan ook kiezen voor een fitnesstoestel (cross- of hometrainer, stair stepper, roeimachine) of voor losse oefeningen (burpees, squats, push-ups, pull-ups, jumping jacks,…).
   
 • Tijdbesparend: doordat een HIIT-sessie hooguit een halfuur in beslag neemt, is het een efficiënte trainingsvorm die makkelijk in te plannen is in een drukke agenda. 
   
 • Verhoogd metabolisme vermits een grote spiermassa aan het werk gezet wordt. Het effect van HIIT op je stofwisseling is voelbaar tot 12 uur na de inspanning! 
   
 • Sociaal contact: als je de sessies volgt bij een trainer, ben je nooit alleen. De aanwezigheid van een trainer en andere “leerlingen” werkt extra motiverend.
   
 • Mentale uitdaging: HIIT prikkelt je om je grenzen op te zoeken en niet op te geven. Het geeft je doorzettingsvermogen een boost, wat je op de werkvloer zeker ook van pas kan komen!
   
 • Altijd en overal: zonder trainer kan je HIIT altijd en overal doen. In de woonkamer, in de tuin, op vakantie,… Je hoeft geen toestellen of een zee van tijd ter beschikking te hebben. Makkelijk, toch?

De proef op de som

Ik volgde zelf ook een HIIT-sessie bij M-fit omdat ik als doorwinterd loopster wel over een ijzersterke conditie en uithoudingsvermogen beschik, maar op den duur maakte ik helemaal geen progressie meer. Ik zag mijn conditie stagneren en ik vond dat best frustrerend omdat ik iemand ben die nogal zweert bij het principe van harder, better, faster, stronger. Doordat HIIT superkrachtig en intensief is, helpt het mij om mijn conditie naar een hoger niveau te tillen en sterker en sneller te worden bij het lopen. Ik wissel nu mijn geliefkoosde lange duurlopen af met korte, intensieve runs en ik merk dat het me goed doet. Het is gewoon ook handig dat ik niet telkens voor een uur of langer op pad ben. Want ik geef toe, soms past dat ook niet zo goed in mijn dagplanning… Maar zeggen dat ik geen tijd heb om te sporten, heb ik nog nooit gedaan. En nu ik HIIT ontdekt heb, is de kans nóg geringer dat je me dit ooit zal horen zeggen :-)
 
Doen jullie veel aan sport tijdens de week? Hebben jullie zelf HIIT al eens geprobeerd?
 
Liefs, Josefien
 

OVER DE AUTEUR

De Bock Josefien

De Bock Josefien

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments