“Gij zult correct taalgebruik hanteren op het werk.”

“Gij zult correct taalgebruik hanteren op het werk.” Blogpost
0

Reclameborden met slogans, ondertiteling op televisie, dat praatje bij de bakker tot zelfs meezingen met de radio: taal is iets waar je niet om heen kan, je komt er continu mee in aanraking. En ook op het werk is dat niet anders.

Denk aan al die mails, telefoongesprekken, vergaderingen en zelfs koffieklets tijdens de pauzes.

Verschillende situaties; check. Maar gebruik je telkens dezelfde taal? Jouw antwoord kan misschien ‘ja’ zijn, maar dat is helaas niet het juiste. Bummer? Een snelcursus taalgebruik op het werk en u/je/ge (schrappen wat niet past) kunt er weer tegenaan!

Mails naar klanten

Geen dialect. Nooit. Jamais. “Ge kunt meer informatie terugvinden op onze website” is écht not done. In mails naar klanten kan je beter te formeel dan te informeel zijn. De u-vorm gebruiken is dus zeker een aanrader of zelfs een must.
Zijn het mensen waar je vaker contact mee hebt, waar je een persoonlijkere band mee hebt of die zelf nogal informele taal gebruiken? Dan kan je de communicatie wat vlotter maken door aan te spreken met ‘jij’ of aan te spreken met de voornaam. Let op: niet iedereen apprecieert dit. Denk dus op voorhand goed na bij wie je dit kan doen.

Mails naar collega’s

Mailverkeer tussen collega’s kan vlotter verlopen dan communicatie met klanten. Je zal misschien sneller geneigd zijn om spreektaal te gebruiken, geen aansprekingen te gebruiken als het gaat om een kort antwoord tot zelfs plat dialect te gebruiken. Hoewel het soms maar om korte berichtjes kan gaan, weet je nooit op voorhand wie jouw mail nog allemaal te zien zal krijgen. Een ietwat lossere communicatie zal dus in bepaalde gevallen zeker kunnen, maar vermijd toch om je rauwste dialect naar boven te halen. De “jij”-vorm wordt hier wel sneller getolereerd.

Telefoongesprekken

Spreek je klanten, leveranciers of andere professionele contacten aan de telefoon? “Ne goeienoumiddag, wor kannek ou ies me elpe?” is niet de manier waarop je jouw organisatie wilt gaan voorstellen. Houd je toon zakelijk en professioneel, zelfs als dat voor jou een tikkeltje geforceerd overkomt.

Mondelinge gesprekken met collega’s

Hoewel je jouw collega’s ook (het meest) in professionele omgevingen ziet, is het heel goed mogelijk dat de “ge”, “gij” tot misschien zelfs “gelle” naar boven komt. Kom je in contact met nieuwe collega’s? Kies dan voor veilig door te beginnen met standaardtaal. Heb je je damage control serieus goed voorbereid? Dan kan je ervoor kiezen om met je charmante zelf - inclusief mogelijks accentje of spreektaal – te zijn. Of dit getolereerd wordt of niet, hangt wel opnieuw sterk af van de persoon zelf.

Mondeling contact met de baas

Van zeer serieuze meetings tot de vraag hoe je weekend is geweest: ook gesprekken met jouw baas kunnen heel uiteenlopend zijn. Speel op veilig door standaardtaal te gebruiken, ongeacht het onderwerp van je gesprek. Wanneer je merkt dat hij of zij een veel lossere manier van communiceren gebruikt, kan je hetzelfde doen. Maar een (ondertussen al drie keer) gewaarschuwd mens telt voor twee: alles hangt af van de persoon waarmee je communiceert!

OVER DE AUTEUR

Bombay Axelle

Bombay Axelle

Ik zit met een bomvol hoofd, waar af en toe woorden uitrollen. In de vorm van een halve betekenisvolle zin of pagina's vol gebrabbel. Klein geluk is iets waar ik van leef en ook heel vaak in schrijven vind. Pen en papier of laptop met klavier, als het alstublieft maar letters zijn die snakken naar een verhaallijn. Leven zonder schrijven, da's niet echt leven, toch?

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments