HoeRa voor HR!

HoeRa voor HR! Blogpost
456

Daar zat ik dan. Net mijn 2e jaar Psychologie aan de KU Leuven achter de rug en in het derde jaar moesten we een specialisatie kiezen. Er moesten knopen worden doorgehakt: welke richting wil ik juist uit? Want met een diploma psychologie kan je best veel kanten op. Toch was de keuze voor mij snel gemaakt. Ik zei volmondig ‘ja’ tegen de specialisatie arbeidspsychologie.

Volwassenen spenderen meer dan de helft van hun tijd op het werk. Dan is het belangrijk dat ze hier gelukkig zijn, nietwaar? Hier wou ik graag aan meewerken en een thesis, een zeven maanden lange stage en 4 jaar werkervaring later heb ik nog steeds geen spijt van mijn keuze. Integendeel. Graag vertel ik jullie wat een job in HR nu net zo interessant maakt.

Het eerste antwoord mag dan een klassieker zijn, toch is dit voor mij absoluut de grootste troef van dit functiedomein: je werkt met mensen! Als je graag onder de mensen bent en collega’s met plezier verder helpt, dan zit je goed met een job in HR. Of je nu terecht komt in een selectie en rekruteringskantoor of je kiest ervoor om je te specialiseren in vorming en opleiding van medewerkers, de focus blijft ‘mensen’. En dat maakt het voor mij net zo boeiend.

Ook de combinatie met het ‘zakelijke’ maakt de functie heel speciaal. Je komt in het bedrijfsleven terecht en helpt niet alleen de medewerkers vooruit, je levert ook belangrijke bouwstenen voor jouw organisatie. Je bent in feite constant bezig met de behoeften van de medewerkers en dit steeds binnen het kader van de groei van een bedrijf. Een hele uitdaging die, geloof me, ook heel wat voldoening met zich meebrengt.

Er zijn daarnaast weinig functiedomeinen zo breed en gevarieerd als HR. Leer je mensen graag iets bij? Wel, dan is training & development zeker iets voor jou. Heb je ook wel een commercieel kantje en werk je graag met targets? Wat dacht je dan van een job in een selectiekantoor? Werk je tenslotte graag nauwkeurig en zijn cijfers absoluut jouw ding? Dan is er op de payroll-afdeling een plaats voor jou gereserveerd. Kortom, HR heeft voor iedereen wel wat te bieden.

Als je kiest voor een functie in HR wachten er heel wat boeiende projecten op jou! Zo staat de HR-afdeling in voor het uittekenen van het employer brand, de implementatie van een nieuw evaluatiesysteem of bijvoorbeeld de herwerking van de arbeidsvoorwaarden. Heel boeiende materie waardoor jij elke dag opnieuw bijleert. Want de arbeidsmarkt en wetgeving veranderen in sneltempo en wil je succesvol zijn in je job, dan moet je wel mee.

En of je hiermee een verschil kan maken? Ook hier is mijn antwoord volmondig “ja”. Je beheert namelijk het menselijk kapitaal van de organisatie, en ik ga je niet vervelen met saaie cijfers, maar volgens heel wat onderzoek is dit hét middel bij uitstek voor organisaties om het verschil te maken. Met een functie op de HR-afdeling kan jij het verschil maken door de juiste mensen aan te werven, door ervoor te zorgen dat iedereen op de juiste plaats zit zodat elk talent optimaal wordt ingezet, en natuurlijk door ervoor te zorgen dat alle medewerkers met plezier naar het werk komen. Niet eenmalig, maar elke dag opnieuw!

 

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments