Huisvlijt en moederdag

Huisvlijt en moederdag Blogpost
267

Verschrikkelijk nieuws! Om zovele verschillende redenen.

Ik sprak recent met een kleuterjuf. En ze vertelde me iets waar ik zovele dagen later nog steeds niet erg goed van weet of ik er nu blij of triest moet om worden.

De meimaand komt er aan, en dan vieren we moeder. Tenminste, als je niet van Antwerpen bent, want die doen dat in augustus, maar dat terzijde, ook al horen ze dat niet graag in die contreien.

Traditioneel is Moederdag een absoluut zorgmoment voor vaders, die niet goed weten wat ze als cadeau zouden moeten/mogen geven. In deze gender-neutrale tijden ben ik er zelfs niet zeker van of het nog wel mag. Allicht stigmatiseer je er hier en daar wel een halve doelgroep mee, maar ook dat laten we volledig terzijde. Moederdag is ook een hoogtepunt voor kleutercreativiteit. Kunstige werkjes volledig opgetrokken uit crêpepapier, wc-rolletjes en huishoudrol. En felle kleuren.

En daar gaat het nu net om. De kleuterjuf vertelde dat de grijze kartonnen hulzen niet meer zo geapprecieerd worden! Dat het werken met wc-rolletjes niet als hygiënisch beschouwd zou worden. Ik hoop van ganser harte dat het hier een regionale maatregel betreft, niet iets wat de Europese instanties in al hun wijsheid beslist hebben. Het zou zomaar kunnen. Niet hygiënisch, bovendien aanzettend tot overdreven gebruik van toiletrolletjes, etc.

Ik geef toe, het heeft ook een heel klein beetje te maken met leedvermaak. Ik heb vier kinderen. Los van het feit dat je moet voorzien in gigantische hoeveelheden van die rolletjes - wat op zich al voor een stressmoment zorgt – betekent het ook dat je huis quasi continu volstaat met ontzettend lief bedoelde, maar ondertussen toch wel spuuglelijke ornamenten. Pennenhouders uit rolletjes opgetrokken, bloemstukjes, handige ‘koelkastmagneetbriefjeshouders’… er was waarlijk geen grens aan de creatieve vermogens van kleuterjuffen en de fameuze rolletjes. Reken daar de gekleide asbakken (roken in huis!) de scheve, geglansverfde pogingen tot koffiemok-met-afgebroken-oor en de snoezige kindervuistjes op witte ceramische tegels nog eens bij, en je hebt een galerij van de lieve wansmaak. Iedereen mag, neen moet, daar recht op hebben! Zeker jonge designbewuste ouders.

En dat zou nu niet meer mogen of kunnen! Enerzijds smeken we om creativiteit, en anderzijds nemen we het voornaamste bestanddeel weg. Het kartonnen rolletje!

Ik roep op tot krachtdadig verzet. Voor je het weet zeggen ze ook nog eens dat we geen houten wasknijpers meer mogen gebruiken om spiegeltjes te versieren, of bloempotten op te leuken. Waar gaat het naar toe met deze wereld?

Leve moederdag en leve de wc-rolletjes!

OVER DE AUTEUR

Everaert Guido

Everaert Guido

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments