Je kind heeft examenstress. Hoe ga je ermee om?

Je kind heeft examenstress. Hoe ga je ermee om? Blogpost
467

Waar ik meteen aan denk om je gestresseerde kind te helpen, is vooral niet zelf stressen. Dat leidt tot niets en maakt de zaken vaak alleen maar erger. Het beste wat je kan doen? Hen zelfvertrouwen geven, luisteren op moeilijke momenten en hen geruststellen.

Hieronder lees je kort enkele tips die voor mij en mijn zoon geholpen hebben:

Help hen waar je kan

Of het nu in het lager of op het middelbaar was, ik heb mijn zoon steeds geholpen met leerstof die hij alleen niet verwerkt kreeg. Voor Fysica bijvoorbeeld, in het derde middelbaar, hebben we samen heel de cursus doorgenomen. Ik ben zelf geen uitblinker in deze materie, dus we pluisden alles samen uit. Dat resulteerde in het feit dat zowel hij als ik uiteindelijk alles begrepen. Op het einde moest mijn zoon mij zelfs bepaalde zaken uitleggen omdat hij de ‘klik’ had gemaakt en in staat was om zijn fouten spontaan te verbeteren. Deze studiemethode is altijd erg efficiënt geweest en daardoor kreeg mijn zoon ook steeds meer zelfvertrouwen. Dat kost natuurlijk wel wat tijd en is niet altijd even haalbaar wanneer je kind bijvoorbeeld moeilijkheden heeft met meerdere vakken. Daarnaast heb ik hem altijd geleerd om gebruik te maken van geheugensteuntjes. Een voorbeeld: de Nederlandse vertaling van het woord ‘jupe’ vond hij moeilijk te onthouden. Ik leerde hem dat je een ‘rok’ nodig hebt om te dansen op ‘rock’. Dergelijke geheugensteuntjes leidden vaak tot hilarische momenten dankzij mijn uitgebreide verbeelding, maar het hielp hem wel: hij onthield de woordenschat.

Evenwicht vinden

Zelfs als er veel leerstof is en het noodzakelijk is om uren met je neus in de boeken te zitten, is het belangrijk dat je kind voldoende rust en ontspanning heeft, zodat hij niet in slaap valt boven zijn examenformulier. Het is beter om ‘s ochtends nog wat te herhalen dan er een stuk van je nachtrust voor op te offeren. Let erop dat hij voldoende rust neemt: een kleine wandeling, een relaxatiesessie of zelfs een tijdje gamen op de pc. Ook een namiddag zonder studeren kan helpen.

Studiemethode

Als je een visueel geheugen hebt, helpt het je vaak als je je leerstof opschrijft. Dat heeft bij mij alvast altijd gewerkt. Ik stimuleerde mijn zoon dan ook om dat te doen, totdat ik een beroep deed op een externe coach die vaststelde dat hij eigenlijk een auditief geheugen heeft… en deze studiemethode hem dus eigenlijk niet helpt. We zijn natuurlijk allemaal verschillend, dus is het belangrijk om aandacht te hebben voor de studiemethode die jouw kind het beste past. Na een moeilijke studieperiode (yep, dat is me ook overkomen), hebben we deze coach-psycholoog gecontacteerd die jongeren met studieproblemen helpt. Op basis van enkele gesprekken en testresultaten kon zij het type geheugen van mijn zoon en de studiemethode die voor hem het beste werkt, vaststellen. Voor hem is dat alles luidop voorlezen, maar vooral vragen begrijpen en inbeelden welke vragen de prof zou kunnen stellen op basis van de cursus. Dit alles doet hij oraal, en dus niet met de geschreven fiches die ik hem voorstelde.

Hoe verloopt het bij jou? Heb jij andere ideeën of tips voor ons? Deel ze zeker met ons! Ik heb namelijk nog een dochter van 6,5 die helemaal verschilt van haar broer en binnenkort ook zal moeten beginnen blokken ;-)

Veel succes en geduld, lieve ouders!

Groetjes, Joëlle

OVER DE AUTEUR

Tay Joëlle

Tay Joëlle

Joëlle is met passie actief in de communicatie. Al van jongs af aan is schrijven haar ding. Voor haar moet een boodschap professioneel zijn, aangenaam om lezen en bovenal helder vanaf de eerste lectuur.

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments