Lekkers uit je tuin, rust in je hoofd: start je eigen moestuin

Lekkers uit je tuin, rust in je hoofd: start je eigen moestuin Blogpost
1011

Niks leuker dan eten uit eigen tuin. Een paar maanden geleden plaatste ik een kruidenbak en ik had nooit gedacht dat dit me zoveel voldoening zou geven – je moet weten dat ik écht geen groene vingers heb. Ik kan iedereen aanraden om een kruiden - of moestuin aan te leggen, in de tuin of op je balkon. Het is een leuke en makkelijke hobby!

Kruiden kweken

Geurige kruiden zijn het makkelijkst van allemaal te kweken. Je hebt er niet veel plaats voor nodig en kruiden stellen geen hoge eisen wat standplaats en onderhoud betreft. Ik kocht een houten kruidenbak en installeerde hem tegen de zijgevel van mijn huis – in de zon, zoveel mogelijk beschut tegen de wind. Ik koos voor jonge plantjes in plaats van zelf te zaaien omdat ik graag snel resultaat wilde. Al na een paar dagen kon ik ‘oogsten’ en dat gaf me een instant happy feeling! In mijn mini-kruidentuin kweek ik rozemarijn, basilicum, oregano, peterselie, dille, bieslook, komkommerkruid, koriander, salie, dragon, tijm, munt, citroenmelisse, pepertjes en minitomaatjes.

Op je balkon

Een kruidenbak is een aanrader, ook als je in een appartement woont en enkel beschikt over een balkon. Je kan een exemplaar op poten of aparte potten gebruiken. Een tip: installeer je kruidentuin niet te ver van de keuken, zo zal je vaker gebruik maken van kruiden in je gerechten. Ze geven zoveel smaak en zijn een pak lekkerder dan wat je in de winkel koopt! Wist je dat je bepaalde kruiden kan invriezen? Denk aan basilicum, dille, venkel, koriander, kervel, peterselie en bieslook. Handig want zo heb je altijd verse kruiden in huis.

Je eigen moestuin

Je kan het ook grootser aanpakken en een moestuin aanleggen waar je lekkere groenten en fruit oogst. Volg dan deze stappen:

  • Kies een goede plek. De ideale moestuin heeft ongeveer een halve dag zon en ligt op een beschutte plek.
  • Maak de grond vlak, verwijder onkruid/begroeiing en gebruik een bodembedekker.
  • Nu is het tijd om te zaaien of te planten. Maak een plan met de indeling van je perceel zodat je niet overhaast te werk gaat.
  • Zorg voor regelmatig onderhoud. Geef je planten water en voed ze af en toe met moestuinmest. Hou je moestuin onkruidvrij.

Jong geleerd…

Een moestuin is leuk om samen met kinderen aan te leggen en te onderhouden. Zo zien ze waar groenten, fruit en kruiden vandaan komen. Daarnaast leren ze omgaan met de natuur en hebben ze deugd van de frisse buitenlucht. Moeilijke eters kan je overtuigen om iets nieuws te proberen door het hen zelf te laten kweken. Ik spreek uit ervaring met mijn 4-jarige zoon ;-) Als je met kids gaat moestuinieren, kies dan voor makkelijke groenten waarvan ze snel resultaat zien (tuinkers, tuinbonen, erwten, radijs, pompoen, sla).

Goed voor de gezondheid

Moestuinieren is een fijne hobby die veel voldoening geeft. Lekkere en gezonde groenten, fruit en kruiden uit je eigen tuin én ontspanning in de buitenlucht: zalig toch? Een recent Brits onderzoek heeft uitgewezen dat tuinieren goed is voor je gezondheid:

  • Je houdt je je lichaam fit en verbrandt heel wat calorieën.
  • Je ontspant meer en hebt minder stress.
  • Je bent actief buiten bezig, waardoor je beter slaapt.
  • Als je samen tuiniert, heb je meer sociaal contact.
  • Doordat je in contact komt met bacteriën, verhoogt je weerstand.

Waarop wacht je nog om te starten met moestuinieren?

Liefs, Josefien

 

OVER DE AUTEUR

De Bock Josefien

De Bock Josefien

Josefien De Bock fladdert door het leven als freelance copywriter en content creator. Als Text Fairy tovert ze de mooiste teksten tevoorschijn voor klanten in diverse sectoren. Met veel ervaring, enthousiasme én een vleugje magie! Check it out op www.textfairy.be. Omdat ze maar niet genoeg kan krijgen van schrijven, blogt Josefien bovendien over alles wat haar fascineert en interesseert op www.josieslittlethings.be

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments