Strandstoel vs. bureaustoel: terug aan het werk na verlof

Strandstoel vs. bureaustoel: terug aan het werk na verlof Blogpost
677

Een out-of-office instellen, die vergaderverzoeken voor twee weken afwijzen en de eerste keer in maanden die wekker niet moeten zetten: het lijkt een ver verleden als je na je vakantie terug aan het werk gaat.

Na die eerste “hey, ik ben terug!”-ronde bij de collega’s en het 63 keer uitleggen hoe je van je vrije tijd hebt genoten, is het officieel tijd voor De Grote Eerste Werkdag Na Verlof. Geen paniek, iedereen heeft dit gedrocht al eens moeten overwinnen.

Heb je wat last om van 24/7 relaxen terug naar een productief niveau te gaan?

Take it easy!

Let’s start

Begin je dag met je dichte collega’s aan te spreken en hen te vragen wat je zoal gemist hebt tijdens je verlof. Vraag de grote lijnen, details kan je later nog in meetings bespreken. Zo ben je mee met de belangrijkste zaken zonder meteen uren in een vergaderzaal te moeten zitten.

Een tip vóór je op verlof vertrekt: blokkeer je eerste dag dat je opnieuw aan de slag gaat. Plan zelf geen meetings of vergaderingen en probeer – in de mate van het mogelijke – er geen te accepteren van collega’s. Zo geef je jezelf wat tijd en ademruimte om de draad weer te kunnen oppakken.

Let’s not freak out

Krijgt jouw computer spontane crashneigingen van het aantal nieuwe mails die geladen moeten worden? Adem in, adem uit. Waarschijnlijk zitten er al enkele “cc”-exemplaren tussen, waarbij je ter info de mail snel kan bekijken en daarna verticaal kan klasseren. Start ook met het lezen van je nieuwste mails en ga zo door tot de oudste. De kans is groot dat enkele van de nieuwe ervoor zorgen dat oudere varianten overbodig worden. Tijd winnen: check!

Let’s take a break

Je bekertje met zwart machinegedruppel, of toch maar een frisse cocktail met parapluutje? Je koffiepauze zou wel eens heimwee kunnen veroorzaken. Geef je pauze een tropische touch door voor een zomerse variant te gaan. Helpt meteen om die vakantieblues door te spoelen!

Let’s do this

Nu echt klaar om in actie te schieten? Neem er dan meteen een to-do-lijst bij. Overloop alles wat er moet gebeuren en schrijf dit op. Zo creëer je een overzicht in de chaos, zowel op je bureau, in je mailbox als in je hoofd. Ga na wat je prioriteiten zijn en welke taken even kunnen wachten. Een juiste verdeling gemaakt? Ga dan meteen met de ‘moeilijkste’ of zwaarste taken aan de slag. Profiteer van de energie die je hebt op je eerste dag!

Let’s go back

Ondanks een blij weerzien met de collega’s toch nog vakantieheimwee? Een klassieker in het ‘Ik ben terug op bureau’-verwerkingsproces is je bureaublad pimpen met een vakantiefoto. In zwemkledij op bureau verschijnen zou net teveel van het goede zijn, maar met een foto of souvenir breng je toch een stukje vakantie met je mee. Heeft dat enkel een omgekeerd effect? Dan zit er niets anders op: tijd voor het zoeken, plannen en boeken van een nieuwe vakantie! Let’s count down?

OVER DE AUTEUR

Bombay Axelle

Bombay Axelle

Ik zit met een bomvol hoofd, waar af en toe woorden uitrollen. In de vorm van een halve betekenisvolle zin of pagina's vol gebrabbel. Klein geluk is iets waar ik van leef en ook heel vaak in schrijven vind. Pen en papier of laptop met klavier, als het alstublieft maar letters zijn die snakken naar een verhaallijn. Leven zonder schrijven, da's niet echt leven, toch?

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments