‘Te’ is nooit goed.

‘Te’ is nooit goed. Blogpost
257

Het is iets wat mijn oma altijd zei: ‘Te is nooit goed, behalve in tevreden’. Ik moest er onlangs aan denken omdat ik met vakantie was in een prachtig stukje natuur, de kuststreek van Devon, Zuid-Engeland.

We logeerden in een kleine charmante cottage. In die ‘wij’ zat ook een puber van om en bij de 15 jaar. Zo’n jongmens dat onlosmakelijk verbonden is met de smartphone, van waaruit het hele leven en het sociale gebeuren zich organiseert.

En er was geen internet… Het was er wel, maar het signaal was ontzettend zwak. Er was ook geen goed bereik voor de telefoon. Ik vreesde het ergste. Woede-uitbarstingen, gezaag, sociale onrust en stil verzet. Dat viel allemaal bijzonder goed mee. Er waren wel wat bijzonder duistere blikken, en echt niet alleen van zijn kant. Ik moet toegeven dat ik het er toch ook wel lastig mee had. Niet zozeer omwille van Facebook of andere verslavingen, maar omdat je dat internet en het comfort ervan gewoon gewend raakt.

Eerlijk gezegd, het heeft maar goed 48u geduurd voor we aangepast waren. En die aanpassing was niet gering. Zo moesten we bijvoorbeeld terug leren kaartlezen. Alleen al het opvouwen van zo’n kaart is een vaardigheid. In plaats van te googelen moesten we gidsjes en aanwijzingen uit de streek volgen. Voor restaurants en bezienswaardigheden moesten we onze neus en ons instinct volgen. En dat ging wonderwel, achteraf beschouwd.

’s Avonds werd er nog gezellig gelezen en gezelschapsspelletjes gespeeld, wat erg lang geleden was. En ja, naar dat ene grote scherm, de tv, werd ook gekeken. En er werd gelachen en gepraat. Dat was misschien nog het meest positieve aan de hele ervaring. Je hebt het niet meteen nodig en de afwezigheid ervan zorgt voor creativiteit en overleg. Dat is best aangenaam.

Ik geloof niet echt in digital detox, omdat het een verslaving impliceert. Ik geloof wel in een soort matiging en discipline in het gebruik van sociale media en de ontzettend rijke mogelijkheden ervan. Afkickverschijnselen waren er nauwelijks en de weinige keren dat er in een of ander stadje toch signaal en wifi was, werd daar bijna achteloos mee omgesprongen.

Maar er was natuurlijk meer dan voldoende afleiding. Een mooie streek, toffe pubs, leuke restaurantjes. Dat kan er ook iets mee te maken hebben.

OVER DE AUTEUR

Everaert Guido

Everaert Guido

Jouw comment

Log in om een comment toe te voegen

E-mailadres niet geverifieerd

Nog geen lid? Maak jouw profiel aan.

Recente comments